Vid någon tidpunkt i livet har det säkert varit allas favoriträtt: En rykande het tallrik spagetti och köttfärssås lagad på det där speciella sättet du själv eller någon i din närhet kan. Vissa gillar att blanda ner bacon, grädde och ketchup, andra vill ha svamp, Coca Cola och timjan i.

Kokboksförfattaren Harald Wachtmeister minns med skräckblandad förtjusning hur hans egen pappa brukade stoppa i stumpar av korv, älgfärs och blåmusslor i sin ragu.

– Vadå, ur en burk?, svarar hans författarkollega Jason Diakité och skrattar.

– Nej, jag tror faktiskt att det var färska, med skal och allt, säger Harald och berättar hur han i stället brukade längta efter den version en kompis till hans föräldrar gjorde.

Mitt i har tittat in i köket där Harald och Jason tillsammans med kocken Joel Åhlin lagar rätter ur sin nybakade bok om köttfärssås. Två varianter sjuder i olika grytor – en med kött, en utan – medan trion pratar om sitt passionsprojekt.

Åtta bolognese på tre dagar

Det var på en middag för något år sedan som de fick idén om att ses och laga mat ihop. Pandemin tråkade ut dem något oerhört och någonting var tvunget att hända. Snabbt kom de överens om att laga köttfärsås åt varandra när de sågs, som en matklubb där man jämför tips och tricks. Men innan den idén hade marinerat klart var den stekt. I stället bestämde de sig för att göra en bok.

– Sedan dess har vi lagat och ätit en hel del köttfärssås, säger Harald.

Han gick upp nästan tre kilo på en studieresa till maträttens heliga stad: Bologna. Där åt de åtta bolognese på tre dagar: en till lunch och sen två middagar.

Vad lärde ni er där?

– Hur mycket som helst, mycket av det står i boken. Bland annat att du ska använda vitt vin snarare än rött i såsen för att få till rätt orange färg, säger Jason som sedan poängterar att det går lika bra med rött egentligen, man tar det man har.

Ingen olivolja i vattnet

Boken består av både en berättelse om invandraren köttfärssås som blev en självklar rätt på svenska matbord, varvat med olika recept med exempelvis älg eller kronhjort, klassikern från Bologna och vegetariska varianter.

Vissa sanningar från ett recept ersätts med andra på en sida längre fram, vilket på ett sympatiskt sätt summerar hur de flesta jobbar med sin köttfärssås, man gör lite som man kan och vill.

Ni har gett er på en rätt där de flesta är självutnämnda experter – är ni ute på djupt vatten här?

– Nej, inte alls. Tanken är att det ska vara en rolig inspiration. Förhoppningsvis lär du dig litegrann och gör din egen version ännu mer perfekt, säger Joel

Hur är det då att jobba med ”amatörer” i köket, när man är van vid proffs?

Frågan går till kocken i gänget, men hans vänner hinner före.

– Vi är som lera i Joels händer, säger Harald.

– Du skulle hört honom innan du kom hit, avbryter Jason, då var det ord och inga visor.

Alla tre skrattar innan Jason berättar hur mycket han och Harald har lärt sig av Joel: Hur man tajmar grejer, hur man lägger upp och inte minst att man inte ska ha olivolja i pastavattnet.

– Den felaktigheten har vi levt med sedan hemkunskapen. Men så ska det absolut inte vara. Ett viktigt medskick till läsarna är att i stället låta pastan koka klart, i din köttfärssås, precis på slutet.

Eller gör precis som du vill.