– Vill man ha bort någon, då är det här en bra plats.

Stefan Karlsson, drifttekniker i Farsta centrum, öppnar en lucka i betongväggen och visar en mörk trång gång där bara råttor skulle trivas.

En våning upp spatserar eftermiddagsshoppande Farstabor omkring bland butiker och fik. Få av dem har nog ens tänkt på att centrumet har en undre värld, med lastkajer, soprum och värmecentraler.

Stefan Karlsson däremot, han kan den här världen som sin egen ficka. När han och kompanjonen Joacim Landin letade plats till sitt drömprojekt: en actionfilm i fängelsemiljö, då var valet självklart.

– Det finns otroligt många såna här utrymmen under centrum. Magiska miljöer. Man kan jobba ostört och är inte beroende av väder och årstid, säger han.

Här har de nu tillbringat ett halvår av intensiva inspelningar, samtidigt som kommersen rullat på som vanligt ovanför.

– Vi har inte stört centrumverksamheten alls. Vi har hållit oss helt och hållet under jord.

Farsta centrums undre värld – snart på film.

Farsta centrums undre värld – snart på film.

Johanna Wallén

Sågar svensk stunt: ”En C-nation”

Filmens fängelse kallas Black Hills. Dit anländer Joacim Landins karaktär Marius. Han förstår snart att det är en farlig plats, där fångar tvingas slåss mot varann.

– Han inser att han måste rymma, berättar Joacim Landin.

I hans väg står en brutal vaktchef, med det talande namnet Angerman. Han spelas av Stefan Karlsson som också varit filmens stuntkoordinator. Efter 40 år som kampsportare vet han en del om fajting.

Utöver att spela huvudrollerna är Joacim Landin och Stefan Karlsson även filmens producenter. Båda är stora fans av Stallone och amerikansk 80-talsaction. Med Black Hills vill de höja ribban för svensk actionfilm.

– Sverige har inget arv av action Jag tror vi svenskar ser action som lite naivt och barnsligt. Vi är skolade i Bergman och Hallström. Och vi är en C-nation när det gäller stunt, säger Joacim Landin.

Joacim Landin skämtar om hur den gamla tungviktsboxaren Stefan Karlsson alltid ser ut som hans livvakt på alla bilder.

Joacim Landin skämtar om hur den gamla tungviktsboxaren Stefan Karlsson alltid ser ut som hans livvakt på alla bilder.

Johanna Wallén

Trovärdig som ”bad guy”

Som skådisar har Karlsson och Landin mest gjort mindre roller tidigare. Det fann varann vid inspelningen av Roy Anderssons Om det oändliga.

– Vi var även med i en tidigare film där jag spelade insatspolis. Men Stefan var så trovärdig som gangster att jag inte ens ville skaka hand med honom efteråt. Jag trodde det var nån riktig kriminell de plockat in, säger Joacim Landin.

Nu spelar den förre säkerhetschefen återigen en ”bad guy”.

Var kommer det där ifrån?

– Det kan ha att göra med att jag haft ett tufft liv som yngre. Jag fastnade i droger, alkohol och skit. Men det är de snällaste killarna som är bäst på att spela bad guys, försäkrar Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson gör rollen som vaktchefen Angerman, ingen man vill bråka med.

Stefan Karlsson gör rollen som vaktchefen Angerman, ingen man vill bråka med.

Omari studios

Inga riktiga vapen

Under inspelningen användes inga riktiga vapen, med hänsyn till vapenvåldet och det centrala läget i Farsta.

– Vi ville inte skjuta, ifall det skulle höras i centrum och folk skulle få panik. Vi använde attrapper, säger Joacim Landin.

Det innebär inte att de sparade på våldsscenerna.

– I alla fall 30 procent av filmen är nog action och fajting.