Utanför ett högt hus på Herbert Widmans väg i Stora Sköndal står en färgglad skylt med ballonger som blåser i vintervinden. Den förkunnar att en second hand-butik har slagit upp portarna.

Därinne, bland inredningsprylar och kläder, firas invigningen med alkoholfritt bubbel.

– Det är toppen. Jag älskar återvinning och mingel, säger sköndalsbon Annica Hellgren medan hon kollar in utbudet av kläder.

Butiken ligger i två rum; det ena med kläder för vuxna och barn och det andra med prylar. I gången mittemellan står en hylla med böcker. Det är vad man brukar hitta på en second hand – minus skrymmande möbler, för de skulle inte få plats.

Men butiken är inte bara en plats för att fynda och återvinna. Den är också en del av Sysselsättningen Villan, en daglig verksamhet och social mötesplats för personer med psykisk ohälsa.

Annica Hellgren letar klädfynd i Sköndals nya second hand-butik.

Annica Hellgren letar klädfynd i Sköndals nya second hand-butik.

Mattias Kamgren

Skapar meningsfull vardag

Det är fyra av deltagarna där som tillsammans med sina handledare kommer att driva butiken. En av dem är Anette Haraldsson.

– Det är återvinning av kläder, man säljer billigt och folk blir nöjda. Det är kul. Det känns bra att man har någonting att göra på dagarna, säger hon.

Hon får medhåll av Eva Centerbäck, en annan Villans deltagare.

– Det känns roligt. Det är en annan upplevelse, säger hon och berättar att de annars brukar hålla på med skapande – en av hennes tavlor pryder en vägg i butiken.

Aktiviteterna på Villan styrs av deltagarnas intressen. Yoga, dans, trädgårdsskötsel och bakning är några andra exempel.

– Det handlar om att bryta social isolering och få en meningsfull vardag, berättar verksamhetschefen Therese Olsson.

Butiken ligger på Herbert Widmans väg i Stora Sköndal.

Butiken ligger på Herbert Widmans väg i Stora Sköndal.

Mattias Kamgren

”Riktiga arbeten”

Idén att öppna butik föddes av deltagarna under ett planeringsmöte inför terminen. Stiftelsen Stora Sköndal fixade fram lokalen.

– Våra deltagare ville ha riktiga arbeten, berättar handledaren Farida.

Kanske fyller butiken ett uppdämt behov i Sköndal för när Mitt i kommer dit är där fullt med folk.

Vad har kunderna fastnat för hittills?

– Vi har sålt både kläder och inredning, mest kläder, säger handledaren Malika de Sousa.