De förlorade besparingar på 70 000 kronor

Mannen som ringde påstod att han kom från ett inkassobolag och att de skulle hamna hos kronfogden dagen därpå. En och en halv timme senare hade han lurat av det äldre paret från Vallentuna 70 000 kronor.

  • Publicerad 19:02, 15 okt 2021

När det ringde i den 80-åriga kvinnans telefon stod hon och lagade middag.

– Vi brukar vara väldigt försiktiga med att svara. Mitt stora misstag var att jag lyfte luren, säger hon en vecka senare.

I andra änden sa en man att han arbetade på Svea Inkasso och att det fanns en fordran på kvinnan för en mobiltelefon som köpts i södra Sverige i somras.

Dagen därpå skulle den gå till kronofogden men han kunde hjälpa henne att undvika det.

Hennes man lyssnade på samtalet. Nu blev båda skärrade.

– Vi har ju alltid betalat det vi varit skyldiga.

Mannen var trevlig men pratade oavbrutet.

– Man fick nästan inte en syl i vädret. Så här efteråt känns det som att vi blev fullkomligt hypnotiserade. Vi var i en annan värld, vi gjorde saker vi inte kunnat drömma om.

Bedragaren fortsatte att berätta om påstådda inköp som gjorts i deras namn. En säng för 26 000 kronor och en tv.

– Till slut tyckte vi att det var tur att vi svarat i telefonen, säger maken.

Mannen kände till parets personnummer och att de inte hade några betalningsanmärkningar.

Stressen steg hos det äldre paret när de fick höra han sa att någon försökt föra över pengar från deras Icakonto till ett bankkonto.

– Sen sa han: ”Jag har direktlinje till Icabanken och kan koppla er dit!", berättar maken. Han kunde också se att skurkarna skulle göra en överföring från våra konton till Tyskland på 60 000 kronor nästa dag.

Det var kväll, de var trötta och hade inte ätit middag. De satte sig vid datorn och loggade in på nätbanken. Mannen bad dem att göra en "testöverföring"

– Det var då vi blev blåsta, berättar maken.

– Vi borde förstått att det var för många nollor. Det kunde ju ha räckt med 70 kronor. Men vi var inte oss själva, vi var bara hans verktyg, säger kvinnan.

När de gått och lagt sig fick de onda aningar och kollade sina konton

70 000 kronor hade försvunnit.

Klockan var elva på kvällen och de spärrade sina bankkort.

– Vi sov inget den natten. Men på morgonen ringde vi banken direkt, säger kvinnan.

Senare på dagen anmäldes bedrägeriet till polisen.

– Det tar tid innan det sjunker in och det är inte så lätt att somna på kvällarna. Det var mycket pengar. Att säga att man är kränkt räcker inte. Man känner sig mentalt våldtagen. Men vi är inte ensamma i Vallentuna om att råka ut för det här.

Så undviker du att bli lurad

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon utomstående. Så gör varken banker, myndigheter eller seriösa företag.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon utomstående. Det är så bedragarna kommer åt dina pengar.

Be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på, även om den som ringer säger sig vara släkt eller vara från bank, företag eller myndighet.

Den som ringer kan ha dina personliga uppgifter, till exempel personnummer. Uppgifterna finns på nätet och är inget skäl att lita på dem.

Kontakta banken direkt. Polisanmäl alltid och ta stöd av närstående.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre