Kom och sjung! Camilla Dahlin är en av allsångsledarna i Farsta och Hökarängen under fyra kvällar i juli. Foto: Sacharias Källdén

De fixar allsångsfest för alla som är kvar i stan

Glöm Skansen. I sommar kan du gå på stjärnspäckade allsångskvällar på hemmaplan – med artister som Shirley Clamp, Gladys del Pilar och Farstasonen Stefan Sundström. "Vi ville göra nåt för de som är hemma på sommaren", säger arrangören Camilla Dahlin.

  • Publicerad 10:20, 5 jul 2022

Han är för jäkla bra, och så är han från Farsta.

Camilla Dahlin drar blickar till sig i sin vackra röda sommarklänning, när Mitt i:s fotograf porträtterar henne på ett regngrått Farsta torg. ”Vad är det nu på gång?” tycks förbipasserande tänka.

Allsång, lyder svaret. Flera sommarkvällar i juli ordnar Camilla Dahlin och hennes kollega Hanna Norman allsång just här på torget, samt i Hökarängens centrum och Telestaden.

Camilla Dahlin och Hanna Norman bor båda nästgårds från Farsta, i Mellansjö, och är själva artister. Camilla är mest känd från Abba-hyllningsbandet Waterloo där hon gör en porträttlik Agnetha Fältskog. Hanna Norman kommer från musikalvärlden.

Som många andra i branschen stod de utan spelningar när pandemin slog till. Det var då idén föddes.

– Vi ville göra något där vi bor, för de som är hemma under sommaren. Kickstarta kulturen, ge musiker jobb och få människor att samlas och vara glada, förklarar Camilla Dahlin.

Varför just allsång?

– Tillsammans är grejen. Jag älskar att få glädja människor och att sjunga ihop, känna närheten till publiken och få kontakt.

Stefan och Shirley

Med bidrag från Kulturrådet i ryggen satte de igång att värva artister. Och det blev ingen dålig uppställning de fick ihop. Eller vad sägs om namn som Stefan Sundström, Shirley Clamp, Nassim Al Fakir och r'n'b-sångerskan Venus Rami?

– Vi fick de artister vi ville ha. Stefan Sundström var mitt absolut första val. Han är förjäkla bra, och så är han från Farsta, säger Camilla Dahlin.

Cornelis-tolkaren Anders Hedin och ”en galen kantor från TV4:s talang” (Camilla Dahlins beskrivning) dyker också upp. Kapellmästare är pianisten Karin Westerberg, känd bland annat från tv-programmet Så ska det låta.

– Det är en dröm att få bjuda på det här. Vi har fått plocka vårt dreamteam, säger Hanna Norman.

Utöver att köra sin egen grej har alla artister fått välja varsin allsångslåt.

Så vad blir det?

– Från Evert till Pippi och allt däremellan, säger Camilla Dahlin.

Hon berättar att hon och Hanna Norman tvingades kompromissa en del när de själva skulle välja låtar.

– Vi var inte helt överens. Hanna ville ha med Ta mej till havet, men jag tycker ”...sanden är fuktig och kvinnan är ung” känns sådär. Jag ville å andra sidan ha med Sommaren är kort men det ville inte Hanna.

Abba-favoriter

Däremot utlovar hon flera Abba-nummer, bland annat den egna allsångsfavoriten Thank you for the music. Och till sista föreställningen får hon sällskap av sin Waterloo-kollega Katja Nord.

Allsång i Farsta är ett samarbete med Stockholms stad. Alla fyra tillfällen är gratis och öppna för alla. För den som råkar vara bortrest blir det en ny chans 2023.

– Vi fick det glädjande beskedet att vi fått bidrag från Kulturrådet så det blir allsång även nästa år i Farsta men då i juni månad, säger Camilla Dahlin.

Fyra torsdagar i juli

7 juli

Plats och tid: Farsta centrum klockan 18.

Gästartister: Shirley Clamp och Anders Hedin.

14 juli

Plats och tid: Farsta centrum klockan 18.

Gästartister: Stefan Sundström och Ulf Andersson.

21 juli

Plats och tid: Hökarängens centrum klockan 18.

Gästartister: Gladys del Pilar och Nassim Al Fakir.

28 juli

Plats och tid: Telestaden, Mårbackagatan, klockan 18.

Gästartister: Venus Rami, Waterloo, Kantorn.

Visa merVisa mindre