Det är på Stagneliusvägen som Stefan Pohl slog upp portarna till den obemannade butiken Alvas Skafferi tidigare i år. Kort därefter inledde han ett samarbete med Filip Åberg, som driver en plattform för matproducenter att kunna sälja direkt till privatpersoner, Farmer & Butcher.

https://www.mitti.se/nyheter/hugg-in-har-ar-ditt-matholmen-med-lokalproducerat-kak/repuiw!5jKG@7kDaMyWx2eOysG2A/

Nu delar de lokalen, där en del består av vanliga basvaror och den andra är fylld med mängder av matvaror – allt så närodlat som det går och ekologiskt. Alltifrån kött, fisk, grönsaker till färskt bröd, honung, öl och ostar där det mesta är från Stockholmsområdet.

– Vi har en vision om att vara som en gårdsbutik, men här i stan. Det är det här vi är mest stolta över, säger Stefan Pohl.

– Alla de här produkterna är helt utan miljögifter eller tillsatser. Det är helt rent och ekologiskt. Det är svenskt mathantverk, säger Filip Åberg.

Starten har varit en succé enligt duon och de har redan fått många stammisar, både från närområdet men även kunder som åker dit från exempelvis Lidingö för att handla, där de lokalproducerade varorna går bäst. Tack vare plattformen kan producenterna se när det är dags att fylla på.

Framgångsreceptet tror de, paradoxalt nog, är det personliga mötet. Trots att butiken är obemannad.

Under de obemannade tiderna kan kunderna handla eller hämta beställningar via en app. Men för att få tillgång till den krävs ett fysiskt möte, enligt duon något de kan ge under den timme de är på plats under vardagarna.

– Det gör att vi har träffat alla kunder och berättat om vår vision och hur vi vill att det ska fungera, säger Stefan Pohl.

– Det blir även ett relationsbyggande mellan producenterna och kunderna då producenterna kan se vem som handlar var och det har även hänt att de har mötts här i butiken. Många älskar att gå här att läsa om var maten kommer ifrån, säger Filip Åberg.

Obemannade butiker har börjat dyka upp på flera platser, och frågan många undrar är hur de skyddar sig från stölder. Det har inte varit något problem, enligt Stefan Pohl.

– Vi känner ju många av våra kunder vid namn och har träffat dem. Det är nyckeln. Man snor inte från grannen, säger han.

Nu hoppas de utöka, både utbudet av närproducerat men också på fler platser.

– Vi tittar runt om på Kungsholmen och även andra delar av stan, både efter lokaler och personer som vill vara en del av nätverket. Utvecklingen har gått mot stormarknader, men för 50 år sedan fanns det till exempel flera matbutiker bara här på gatan. Vi vill åt det lokala,  då är obemannade butiker ett sätt att hålla nere kostnaderna, säger Stefan Pohl.