I november togs det första spadtaget för GT Vikingarnas nya gymnastikhall i Bodal på Lidingö. För bygget har föreningen tagit ett rejält lån med staden som medlåntagare.

– Staden stöttar också genom att betala 11,4 miljoner kronor till markarbetena, säger Eva Unger, ordförande för GT Vikingarna

Resten av pengarna ska GT Vikingarna själva betala – en förening med en omsättning på ungefär 7,5 miljoner kronor.

– Vi har redan betalat fem miljoner i projektering och till arkitekter. Så vi lånar omkring 90 miljoner kronor.

Hur känns det att göra en sådan satsning?

– Äntligen! Jätteroligt. Och samtidigt otroligt ansvarsfullt. 

Läskigt?

– Jag skulle inte använda det ordet, men en viss oro finns. Man är ju människa.

GT Vikingarna bygger hallen delvis för att tekniken inom gymnastiken har utvecklats. De har behov av funktioner som nu kommer att finnas.

– Nu plockar vi fram redskap på två ton varje dag och plockar sedan undan dem. Det sliter på gymnasterna, på tränarna och på relationerna mellan dem.

En annan motiverande faktor är den kö som sedan gammalt ringlar sig lång – i dag väntar 687 personer på att få träna.

– Över hundra personer från kön kommer in varje år och så tillkommer det nya. Vi behöver utrymmet den nya hallen ger men vi behöver också utbilda fler tränare. Man måste ha en viss utbildning eftersom det bland annat är volter vi pratar om.

Den yngsta som tränar hos GT Vikingarna är sju år gammal och den äldsta bland de unga är 25. Det finns även en vuxengrupp.

– Alla längtar verkligen efter den här hallen – som blir en av Sveriges mest moderna.

Judo eller dansgrupper

Här kommer att finnas redskap som är nedsänkta i golvet. Bland annat en stor grop med skumgummi.

– Så när du ska lära dig en ny volt och misslyckas så gör det ingenting, den är så snäll mot kroppen. Man lära sig sin första volt vid gropen, sedan på en gelématta och sedan på en golvmatta.

I byggnaden ryms flera hallar varav en anpassas för funktionsvarierade.

– Vi vill att alla ska kunna träna på sitt eget sätt. I dag har vi en grupp med funktionsvarierade och vi vill ge den möjligheten till fler personer.

GT Vikingarna kommer bara att syssla med gymnastik, men det ska även finnas möjlighet för andra sporter att hyra in sig i hallen.

– Till exempel judo, eller dansgrupper – sporter som behöver mattor att träna på. Men det kommer inte att finnas några basketkorgar eller handbollsmål.