Det var ett förkrossande nederlag de borgerliga led i Stockholmsvalet i september. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick kraftigt framåt, medan såväl Moderaterna som Liberalerna och Centerpartiet tappade.

I valkretsen Östra Söderort var tendensen ännu tydligare. Vänsterpartiet blev störst i flera distrikt och har ordförandeposten i Farsta stadsdelsnämnd kommande fyra år genom Marre Mayr.

För de borgerliga är det nya ansikten – och yngre – som tar sig an uppgiften att vända vänstervindarna i Farsta. Olof Peterson (M), 25, är ny vice ordförande i stadsdelsnämnden och ersätter Kristina Lutz som gått över till Skarpnäck.

För Liberalerna kliver Rikard Werge, 51, in som toppnamn i stället för veteranen Peter Öberg. Och för Centerpartiet har Malena Liedholm Ndounou ersatts av Christer Eriksson, 52.

– Vi är ett taggat lag som ställer upp. Visst är det lite av ett generationsskifte. Med bredare representation får man in fler perspektiv, konstaterar Olof Peterson (M).

– Jag tror kanske att vi har mer fokus på ungdoms- och skolfrågor, säger Christer Eriksson (C), även om just skolan inte är stadsdelsnämndens ansvarsområde.

Vill ha kvar ordningsvakter

Tillsammans har den nya oppositionen redan hunnit visa enad front. I ett färskt debattinlägg skjuter de in sig på att de rödgröna vill minska antalet kommunala ordningsvakter.

De nämner alla tryggheten som den viktigaste frågan i Farsta just nu – mot bakgrund av senaste tidens våldsdåd.

– Pratar man med folk som bor i exempelvis Farsta strand så är de oroliga, säger Christer Eriksson.

Alla tre lyfter fram tidiga förebyggande insatser, för att förhindra att unga fastnar in i kriminalitet.

– Vi vill ha kvar allvarssamtal inom 48 timmar för den som begår sitt första brott, säger Rikard Werge (L).

Majoriteten vill också förebygga genom att satsa på parklekar och fritidsgårdar för unga – vad säger ni om det?

– Vi vill också ha fritidsgårdar och parklekar men vi anser inte att de är de främsta förebyggande åtgärderna. Vi behöver använda de verktyg som finns. Vi ska arbeta 20 år framåt men också med det vi har i dag, säger Olof Peterson.

Han har också analysen klar av vad som gick fel i valet senast.

– Vi kommunicerade inte tillräckligt bra om de frågor som var viktiga för Farstaborna. Vänstern lyckades väldigt bra med sin retorik, säger han.

Arbetar man i motvind när man går ut i Farsta och pratar högerpolitik?

– Nej, samtidigt finns det mycket mark att vinna.

Viktig debatt i februari

Den första stora fajten mellan blocken i stadsdelsnämnden väntas den här månaden. Då ska majoritetens budgetförslag tas upp.

– Vi ser fram emot den första budgetdebatten, säger Rikard Werge.