Vi träffas på parkeringen vid Klockargården och Huddinge kyrka. Adam Fahlén, 16, Lucas Nilsson Taleryd, 15, och Agaton Winfridsson, 15, hänger vid sina bilar. På håll ser det ut som vanliga personbilar, men varningstriangeln baktill vittnar om att det är A-traktorer som är tillåtna från 15 år, men får köras i max 30 km i timmen.

– Jag är ute och kör flera timmar varje dag, säger Agaton.

Numera har de också ett syfte när de åker sina rundor. De är del av grannsamverkan och spanar efter inbrottstjuvar när de är ute och kör.

– Det känns kul att göra nytta samtidigt som man är ute och kör. Vi är ju ändå ute, då blir det ett syfte med det också, säger Lucas.

15-tal unga engagerade

Det är kommunpolisen Anna Schelin som dragit igång initiativet med ungdomarna.

– Jag såg ett inslag om brottsspanande motorburen ungdom i Storuman och tänkte att det vore kul att testa här med. Sedan tidigare har vi grannstödsbilar med pensionärer och jag tyckte att det vore roligt att engagera ungdomar också, säger hon.

Anna Schelin bjöd in ungdomarna via mail till de Grannsamverkangrupper som finns i kommunen. Ett 15-tal ungdomar dök upp redan på första träffen i november.

De bestämde att de skulle kommunicera med varandra via Snapchat och skapade gruppen "Unga mot inbrott".

– Jag frågade vilken kommunikationskanal de ville ha. Så det var bara för mig att lära mig Snapchat, säger Anna Schelin.

Ska inte ingripa

Dessutom skriver ungdomarna i Facebookgruppen för grannsamverkan var de tänkt köra och uppger sina mobilnummer. Andra kan be dem köra i ett visst område och swisha bensinpengar.

Pensionärerna kör mest runt dagtid, medan ungdomarna är ute kvällar och helger. Om de ser något skumt ska de inte ingripa, men däremot ringa polisen. Än så länge har de inte sett någon misstänkt tjuv.

– Vi såg en bil som körde skumt och konstigt en gång. Då ringde vi in till polisen, säger Adam.

Ungdomarna är vana vid att vuxna ofta blir irriterade på dem för att de stoppar upp trafiken, eller för att de spelar hög musik när de samlas någonstans.

Det här är också ett sätt överbrygga barriären till vuxenvärlden.

– Målet är att ungdomarna ska få en meningsfull uppgift och känna sig behövda, och inte bara bli klagade på. Dessutom är det ett bra sätt för oss att skapa kontakt med dem, säger Anna Schelin.