Att det är svårt att få tag på en bostad i Stockholm är något många i den här staden fått erfara. Men det är också något som drabbar personer utanför huvudstadsregionen.

Enligt Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare, finns det ett stort mörkertal av unga svenskar som väljer att inte flytta till Stockholm, fastän de egentligen vill.

– Man tvingas lägga drömmen om Stockholm på hyllan. Det här skapar väldigt många dåliga ringar på vattnet för staden, ekonomin och arbetsmarknaden. Det är ovärdigt vår huvudstad, säger hon på ett seminarium med rubriken ”De utestängda – ett samtal om unga vuxna på Stockholms bostadsmarknad”.

Kostar många miljarder

Att unga människor väljer bort Stockholm kostar enligt Stefan Westerberg, chefsekonom på Handelskammaren, regionen extremt höga summor.

– Skulle fler komma in på bostadsmarknaden skulle fler komma in på arbetskraftsmarknaden. Värdet som de här personerna skulle producera motsvarar 36 miljarder kronor per år för företag i Stockholms arbetsmarknadsregion, säger han.

Kostnaden är beräknad utifrån den förlorade inflyttningen som bostadsbristen leder till, och hur mycket den kostar i form av utebliven produktion för Stockholmsföretag.

Som exempel nämns att 25 procent av företagen i Stockholm upplever att bostadsproblemen försämrar deras rekryteringsmöjligheter.

Startlån kan vara nyckeln

Hur ska då unga förstagångsköpare kunna köpa sig en egen bostad i Stockholm, när priserna bara stiger? Det försöker utredaren Eva Nordström luska ut.

Regeringen har gett henne uppdrag att föreslå åtgärder som ska hjälpa förstagångsköpare in på bostadsmarknaden. Hennes målsättning är att presentera ett förslag på ett nytt startlån för förstagångsköpare.

– Förslaget är ännu inte överlämnat till politiken, men målsättningen är att fler unga förstagångsköpare ska lyckas köpa en egen bostad med hjälp av ett startlån som hjälper till med kontantinsatsen, säger Eva Nordström som har lång erfarenhet av bostadspolitik, bland annat som vd för HSB och SKB.

Unga stockholmare särskilt drabbade

Enligt henne är en kontantinsats på 15 procent en väldigt hög summa, särskilt i Stockholm. Inte sällan tvingas förstagångsköpare, som inte har föräldrar som kan hjälpa till, ta blancolån till hög ränta. Ett startlån skulle göra det tryggare för låntagaren.

– Jag är jätteoroad över hur dagens bostadsmarknad ser ut. Det är väldigt många i dag som inte har någon möjlighet ta sig in och äga sin egen bostad. Avsikten är nu att presentera hur ett startlån ska se ut för politiken.

Utredningen har kallats för ”bostadsmarknadens viktigaste” och utredningstiden var satt till november 2021, men har förlängts till den sista mars 2022.

–  Vi har tänkt ”make it simple”. Det ska vara enkla kriterier, enkel administration och enkelt att förstå för individen, säger hon.