Surströmming äts i en klämma, med mandelpotatis mellan två bröd. Foto: Mostphotos/Christopher Blanck

Därför stank det i Vasastan i går kväll

Någon som kände hur det luktade runt Odenplan och Vasaparken i går? Inte helt angenämt, skulle nog de flesta säga. Orsaken var att Tennstopet hade varit i farten i år igen.

  • Publicerad 16:32, 20 aug 2021

Var du vid Odenplan i går?

I så fall kände du säkert den mycket speciella odör som hade lagt sig som ett lock över området. Mitt i:s reporter som var på plats såg många som rynkade rejält på näsan.

Men var sjutton kom stanken ifrån? Den som traskade på ett par hundra meter fick svaret.

Det visade sig att restaurang Tennstopet var i farten i år igen. Surströmmingspremiären firades traditionsenligt den tredje torsdagen i augusti.

– Det gick jättebra och blev väldigt lyckat. Vi hade färre gäster än normalt för att alla skulle kunna hålla avstånd. Vi fick faktiskt säga nej till många i år på grund av det, säger Nina Söderholm, hovmästare på Tennstopet.

– Det är inte bara årets höjdpunkt för många gäster utan även för oss i personalen. Många har jobbat här i flera år och har säkert kört 15 surströmmingspremiärer i rad.

Under torsdagen hölls tre sittningar, den första vid lunch och den sista senare på kvällen. I år kördes även premiären på Tennstopets bakficka.

– Vi har redan fått in drygt 50 bokningar till nästa år. Det brukar vara samma gäng som kommer och de vill sitta på sina vanliga platser. Det är verkligen årets höjdpunkt för många, säger Nina Söderholm.

Vid borden njöt alltså gästerna. Men hur är det för de som bor i samma hus som Tennstopet?

– Det är jätteroligt, det är super att de har premiär. Det enda man kan klaga på är att inga lappar sätts upp innan, då hade man hunnit stänga fönstrena i tid, säger Marie Nodbrink som bor i samma hus som Tennstopet.

Nina Söderholm säger att hon förstår om alla inte uppskattar lukten och att de brukar förvarna så gott det får inför premiären.

Luktar kraftig och smakar salt

Surströmming är en strömming som konserverats genom jäsning

Metoden att konservera mat genom syrning eller fermentering är tusentals år gammal

Surströmming luktar kraftigt och smakar salt

Äts med mjukt eller hårt tunnbröd och mosad mandelpotatis

Väljer man mjukt bröd kallas det stut och ingredienserna rullas ihop i brödet

På senare tid äts även surströmming med bland annat grädfil och lök

Vanliga drycker till är öl och snaps

Fram till 1998 var premiären lagstadgad till den tredje torsdagen i augusti. Anledningen var att myndigheterna ville kontrollera att fisken inte var för dåligt jäst eller omogen innan den gick ut till handel.

Källa Wikipedia/surstromming.se

Visa merVisa mindre