Det luktar brandrök över stora delar av södra Stockholm under måndagen. Anledningen är den omfattande brand som nu pågått i sopberget i Kagghamra, Botkyrka, sedan dagen före julafton.

Har inte kunnat spruta vatten

Brandkåren har sedan dess funnits på plats, utan att kunna genomföra något ordentligt släckningsförsök.

https://www.mitti.se/nyheter/brandkaren-lamnar-sopberget-riskerar-att-brinna-i-veckor/repuag!6EWHIfrdgzcjldZrIUUpbA

Risken med att spruta stora mängder vatten på den enorma branden innebar bland annat en risk för både lokala och stora jordskred i området. Brandkåren har av samma skäl inte täckt branden med sand. Men nu har tester och borrningar genomförts i området.

– Enligt de svar vi fått kan vi gå in med tunga maskiner, så att vi kan genomföra en släckning, säger Mikael Nygren, operativ chef Södertörns brandförsvarsförbund.

Två månader

Släckningsarbetet ska dra igång på allvar den här veckan. Prognosen är att allt ska vara släckt senast om åtta veckor.

– Det kan ta fyra veckor, men maximalt åtta är det vi räknar på. Oavsett vad är det en enorm släckningsinsats vi nu ska genomföra. Förhoppningsvis kan vi få ett slut på det här, säger Mikael Nygren.

Planen är att täcka branden med sand eller annat material.

– Det går inte att spruta på en massa vatten med tanke på känsliga vattendrag som finns i närheten. Miljökonsekvenserna blir för stora, säger Mikael Nygren.

Många stockholmare hör av sig om att det luktar rök.

– Vi får också mängder med samtal. I dag är det nästan ingen vindstyrka. Då blir det mycket rök. Folk ringer från både Huddinge och Hammarby sjöstad. Vi kan inte göra annat än att försöka informera, säger Mikael Nygren och avslutar:

– Det är inte konstigt att det kommer mycket rök. Vi snackar om en hektar med sopor som brinner, tio meter högt. Det är hur mycket som helst.

https://www.mitti.se/nyheter/naturvardsverket-borde-fundera-pa-matningarna-av-luften/repuan!AuOFo0cPJcw2TpE7ggJ3A/