Efter en workshop med en lång rad av kommunens olika kontor var saken klar: Badplatsen vid Lillsjön och området kring den skulle kopplas upp mot internet. Med medborgarnyttan för ögonen ville kommunen samla in och dela med sig av data för att underlätta Upplands-Brobornas vardag.

– Det här hänger ihop med det man kallar för smart stad. Allt som kan kopplas upp, kopplas på något sätt upp i samhället. Våra hem, allt ifrån dammsugare, media­spelare, lås, flygplatser, vägar och köpcenter, säger Mattias Rindefors, innovationssamordnare, Upplands-Bro kommun.

Lillsjön först ut

Vid Lillsjön kan man sedan sommaren 2022 gå in på kommunens hemsida och få information inför sitt besök vid badplatsen, allt kommer från sensorer som finns i området. Antalet lediga parkeringsplatser listas. Även om det är mycket besökare vid badplatsen eller ej. Hur ser det ut med aktivitet i löparspåret? Även detta besvaras. Även väderlek samt om livbojen är på plats.

Kungsängens idrottsplats. Arkivbild

Kungsängens idrottsplats. Arkivbild

Pekka Pääkkö

Ni pratar mycket om medborgarfokus, hur kommer det in i det här?

– Det sker många olika dialoger egentligen. Det är medborgardialoger på olika plan och det sker framförallt utifrån de befintliga verksamheterna. Verksamheten har medborgarnas bästa i fokus.

Arbetet gick efter Lillsjön vidare till att involvera Kungsängens idrottsplats.

Nu finns sensorerna även på plats på Kungsängens IP. Här kan Upplands-Brobon planera sitt besök genom att kontrollera om det är ”lite folk”, ”lite mer folk” eller ”många besökare”. Vädret för Kungsängens IP visas också, en väderstation är installerad på ett av taken vid idrottsplatsen. Även aktiviteten på samtliga fotbollsplaner redovisas – ner på planhalva-nivå. Här får man veta om det är ”lite aktivitet”, ”mer aktivitet”, ”mycket aktivitet” eller om planen är bokad.

Den nya friluftsgården är delvis uppkopplad inom ramen för innovationssatsningen.

Den nya friluftsgården är delvis uppkopplad inom ramen för innovationssatsningen.

Niklas Loman

Är detta efterfrågat?

– Det tycker jag absolut. Och som sagt, det här är ju del av att hela samhället kopplar sig upp.

–  Man tar emot det här väl. Jag tror att vi kommer att se en ökad förväntan hos medborgarna på den här typen av lösningar. För det är dit samhället går i övrigt. Då måste ju vi som kommun hänga på lite grann.