I en enda av Upplands Väsbys ekar kan det finnas 1 500 insekter.

En av de som verkar gilla ekarna extra mycket är den bredbandade ekbarkbocken.

I länsstyrelsens senaste inventering hittades endast 24 exemplar av den randiga lilla gynnaren i stockholmstrakten – bland annat inom kommunens gränser. Även 2023 gjordes fynd i Upplands Väsby.

– Att en starkt hotad insekt överlever i Väsby är ett gott tecken. Det betyder att det naturvårdsarbete vi gör i kommunens ekmiljöer ger resultat och stärker den biologiska mångfalden, säger naturförvaltare Henrik de Joussineau.

Upplands Väsby har många miljöer med gamla ekträd. Ekar är ljuskrävande och ju mer ljus, desto mer lockande blir barken som hemvist för olika slags insekter.

– Bredbandad ekbarkbock har höga krav på den miljö som den lever i och kan beskrivas som en paraplyart. Ett fynd av insekten ger viktiga signaler om att ekarna och miljön i området också gynnar många andra arter.

Henrik de Joussineau, naturförvaltare i Upplands Väsby kommun.

Henrik de Joussineau, naturförvaltare i Upplands Väsby kommun.

Malin Lövkvist

Fångade i feromonfällor

Länsstyrelsens inventering av bredbandad ekbarkbock har gjorts på flera platser i länet med hjälp av feromonfällor. Syftet var att ta reda på artens förekomst på olika platser i Stockholms län.

– Länsstyrelsens inventering och upptäckt av insekten både 2022 och 2023 visar att kommunen har flera mycket värdefulla miljöer med ekträd som gynnar den biologiska mångfalden. Den visar också hur viktigt samarbetet är mellan markägare och kommunen för att vårda dessa miljöer för framtida generationer, säger Margareta Hamark (L) som är ordförande i kommunens klimat-, miljö och hållbarhetsutskott.

För att de gamla grova ekarna ska kunna leva vidare behöver miljön runt ekarna vara ljus och hållas öppen. Det är därför viktigt att hugga bort närliggande träd som annars riskerar att skugga ekarna. Man sparar också mindre ekar som ersättningsträd som kan ta vid när de äldre ekarna dör.

Upplands Väsbys ekmiljöer finns på flera olika platser. Vid sydvästra Fysingen, där den bredbandade ekbarkbocken påträffades 2022, finns ett naturområde med många gamla grova ekar. Där finns naturstigar för allmänheten.

Bredbandad ekbarkbock på äventyr i Väsby, sommaren 2022. Den sällsynta insektens närvaro i Väsby ger signaler om välvårdade ekträd och en rik biologisk mångfald.

Bredbandad ekbarkbock på äventyr i Väsby, sommaren 2022. Den sällsynta insektens närvaro i Väsby ger signaler om välvårdade ekträd och en rik biologisk mångfald.

Håkan Talling