Jättebygge. Det planerade vattenlandet vid Rosersberg blir minst ett år försenat. Foto: Stefan Källstigen

Därför försenas Sveriges största vattenland

Vattenlandet som ska bli Sveriges största får vänta. Anledningen: Trafikverket har reserverat mark för en framtida utbyggnad av Arlandabanan.

  • Publicerad 09:44, 2 mar 2021

Det här är jättemärkligt och vi är väldigt irriterade rent utsagt.

Bredvid foodcourten och bensinmacken vid Rosersberg planerar Sigtuna kommun för Sveriges största vattenland – och ett intilliggande hotell. Allt skulle stå klart under hösten 2022.

Nu försenas planerna med vattenlandet på grund av att Trafikverket har reserverat marken för ytterligare två spår för Arlandabanan, som löper längs med fastigheten och är av så kallat riksintresse.

– Det här är jättemärkligt och vi är väldigt irriterade rent utsagt, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Marken både till väster och öster om det befintliga spåret för Arlandabanan är reserverade, men bara ena sidan kommer att användas. Kommunen vill att Trafikverket bestämmer sig för vilken sida de nya spåren ska läggas så arbetet med detaljplanen och bygglov för vattenlandet kan komma vidare.

– Trafikverket vill inte ens göra en utredning kring detta, de vill bara sitta på det här spårreservatet som omöjliggör för oss att genomföra planarbetet för vattenlandet. Det är lite märkligt eftersom detaljplanen för hotellet är redan tagen och där hade Trafikverket inga synpunkter, säger Olov Holst.

Trafikverkets samhällsplanerare för Region Stockholm, Therese Carlefalk, menar att hotellbyggnadens detaljplan fastslogs innan Trafikverket pekade ut korridoren för framtida spår.

– Det är under järnvägsplanearbetet som beslut om placering av framtida spår görs. Det arbetet har inte påbörjats och någon tidsplan för det finns ännu inte, säger Therese Carlefalk.

Kommer befintliga byggnader att rivas om ni väljer den västra sidan?

– En framtida järnvägsplan kommer hantera alla eventuella byggnader som påverkas längs hela sträckan.

Kommunen tror inte att Trafikverket kommer att välja den västra sidan.

– Där har vi redan antagna detaljplaner och redan uppförda byggnader och fler byggen pågår. Skulle trafikverket hävda det västra spårreservatet betyder det att man får riva befintliga byggnader och lägga ner verksamheterna där och det är inte så troligt, säger Olov Holst.

Två kilometer vattenrutschkanor

Så här blir det nya vattenlandet...

Ett 30-tal åkattraktioner med en total längd på mer än två kilometer.

Spaavdelning, massage och restauranger.

Mellan 600 000 och 750 000 besökare per år.

... och hotellet:

200 rum.

Kontor, festvåning, gym och terrass.

Mellan 75 000 och 85 000 gästnätter per år.

Visa merVisa mindre

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12

Var fjärde vuxen har fått en dos

Nyheter Antal fall minskade kraftigt Samtidigt som smittspridningen fortfarande är hög ökar antalet vaccinerade mot covid-19 i allt snabbare takt. 25 procent av den vuxna befolkningen i Sigtuna har nu fått minst en dos.fredag 7/5 9:10

Nu kommer Ryanair till Arlanda

Nyheter Ska flyga till 21 destinationer i Europa Irländska lågprisbolaget Ryanair etablerar på Arlanda inför vintersäsongen 2021 och kommer att flyga till och från ett tjugotal Europa-destinationer.torsdag 6/5 14:24

Nu kommer båtarna till Sigtuna igen

Nyheter Hade uppehåll under sommaren 2020 Glädjande nyheter för turismen i Sigtuna. I sommar kommer Strömmabåtarna att trafikera sträckan Stockholm - Sigtuna - Skokloster igen efter att ha haft uppehåll under sommaren 2020.onsdag 5/5 20:11