– Det här känns ju väldigt märkligt, att ta en öl på ett torg klockan tio på förmiddagen, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Efter en snabb överläggning med pressekreteraren slås det fast att man inte får dricka en starköl på torget, men att en alkoholfri öl är okej. En sådan öppnas, dricks, och Mitt i kan ta en bild där Dennis Wedin under­stryker sin poäng:

– Vi måste våga ha det roligare i den här staden. Ölhäng en solig dag är mer av vad stockholmarna efterfrågar och behöver. Jag vill se fler uteserveringar än duvor.

Skål! Dennis Wedin (M) tycker att man måste våga ha roligare i Stockholm – speciellt på torgen.

Skål! Dennis Wedin (M) tycker att man måste våga ha roligare i Stockholm – speciellt på torgen.

Victor Malmcrona

Vill tänka större

Nog kan det påstås att det inte saknas liv och rörelse på Medborgarplatsen soliga dagar­ och helgkvällar. Dennis Wedin menar dock att det kan skruvas upp ytterligare.

– Vi är inte ens halvvägs. Låt oss tänka större. Här skulle vi kunna dubblera antalet­ uteserveringar.

Hur ser du på att man tar yta från Medis och gör den otillgänglig för den som inte kan eller vill dricka alkohol?

– Vi har ju ett färdigrenoverat Medborgarhus med en bred verksamhet för alla åldrar­. Det kommer även att finnas yta kvar på torget.

På frågan om det hela inte kan leda till ännu mer stök svarar Dennis Wedin att det är en negativ ansats. Men om det skulle ske är det ett problem som kan tacklas med ordningsvakter, menar han.

Samtidigt har dock nya majoriteten dragit ner på antalet kommunala ordningsvakter.

– Då menar jag att i stället för en tråkig stad med färre ordningsvakter ska vi ha en roligare stad med fler ordningsvakter.

Uteserveringar finns redan på Medborgarplatsen, men enligt Moderaterna borde de vara fler.

Uteserveringar finns redan på Medborgarplatsen, men enligt Moderaterna borde de vara fler.

Victor Malmcrona

Stöd till krogbranschen

Förslaget går inte bara i festandets tecken. Förhoppningen är även att underlätta för krögare som haft det tufft under pandemin, till exempel genom att göra det billigare att få bygga och ha uteserveringar, på samma sätt som under pandemin.

Ni satt i majoritet nyligen, varför gjorde ni inte det här då?

– Det här är en fortsättning på de lättnader vi införde under pandemin. Vi var på bollen, men det var tillfälliga åtgärder. Nya majoriteten­ har ändrat om i prioriteringarna och jag vill gärna att de justeras tillbaka.

Dennis Wedin (M) vill se mer ölhäng även på Hötorget. Fler uteserveringar behövs, menar Moderaterna.

Dennis Wedin (M) vill se mer ölhäng även på Hötorget. Fler uteserveringar behövs, menar Moderaterna.

Moderaterna Stockholm

Ölhäng på Hötorget

En annan plats Dennis Wedin­ pekar ut som lämplig för ölhäng är Hötorget. Där har förslag lagts om att ha uteserveringar, vilket utreds av trafikkontoret.

– Där finns det mycket yta mellan bion och torghandlarna, en permanent uteservering skulle göra Hötorget mer levande. Men beskedet har kommit till intresserade krögare att processen är pausad och något beslut är inte aktuellt i år. Det är ett onödigt byråkratiskt krångel, istället borde prioriteten vara att stötta krögare och restauranger, säger han.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Klara B Orreteg

Njuta sol utan att betala

Från majoritetshåll säger­ trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) att det finns ett stort intresse för uteserveringar från näringsidkare som man försöker möta – samtidigt som han lyfter sommargågator som ett annat sätt att liva upp staden.

– Vi måste säkerställa att det finns platser där man kan sitta och njuta av solen utan att man måste betala för det. På Medborgarplatsen vet jag inte hur fler uteserveringar ska få plats, resten av ytan behövs för spontanvistelse och till exempel demonstrationer.

– Hötorget är ett klassiskt salutorg och vi har gjort det enklare för fler handlare att sälja varor där. Förbudet att sälja mat från torgstånden har också tagits bort.