Det var en gran som stack ut när Mitt i nyligen skrev om stadsdelens torggranar. Trädet på David Helldéns torg i Hökarängen hade lokalt fått namnet ”raketgranen” på grund av sin raka och långsmala form.

Mitt i:s granjury konstaterade att det skrattats en del åt trädet. Men Hökisbon Alexandra Olsson gav ändå granen betyget tio av tio och konstaterade att ”den behöver inte se ut som en gran”.

Ersatt av nytt träd

Så en dag i slutet av november var trädet plötsligt borta och ersatt med en tätare och betydligt mer granliknande gran. Mitt i hörde av sig till trafikkontoret för att få svar på varför.

– Julgranen byttes den 24 november på grund av att den inte blev godkänd. Vi kräver vissa höjder som varierar beroende på plats samt att vi vill få välproportionerliga, naturligt mörkgröna, raka, välförgrenade och täta granar, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Var det alltså en entreprenör som valde ut en gran som ni sedan inte var nöjda med?

– Ja precis. Vi upphandlar granarna och då ska de hålla måttet för vad vi har beställt. Just denna gran gjorde inte det och fick därför bytas ut mot en som gjorde det.