Regeringens besked innebär att restauranger och nattklubbar inte längre behöver godkännande från polisen för att anordna en danstillställning.

– Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

Suat Ayranci driver Restaurang Silverado i Trollbäcken centrum, som i dag inte har något danstillstånd.

– Man kommer väl vara lite mjukare emot dem som blir glada och börjar dansa. Det är positivt att folk får vara glada i Svea rike, säger han och skrattar.

"Det är patetiskt"

Suat Ayranci tycker att det i branschen finns många förlegade krav.

– Om mina gäster har suttit och tagit någon öl, en bra låt kommer och de vill ta några danssteg så ska det inte va hela världen. Men då bryter man mot lagen och det är så patetiskt. Nu äntligen blir vi av med det.

Varje fredag är det quiz på Silverado som brukar bjuda på festlig stämning och locka mycket folk.

– Alla sitter och äter, dricker och har det jättetrevligt. Barbro och Lollo, då får ni äntligen hoppa och skutta, kommer ni göra det?

– Det kommer vi absolut göra. Alla här är positivt inställda till den nya lagen, säger stammisarna Barbro och Lollo som befinner sig på restaurangen.

Nya möjligheter

På ALT. Food & Drinks i Tyresö centrum finns heller inget danstillstånd idag. Restaurangansvariga Kristoffer Jahns tror inte det kommer bli så stor skillnad när kravet på tillstånd tas bort.

– Det har inte påverkat oss så mycket hittills då vi kör mer bar och inte har något dansgolv. Men då behöver man inte tänka på om folk dansar, så det är ju bra.

ALT. Food and Drinks har idag inget danstillstånd.

ALT. Food and Drinks har idag inget danstillstånd.

Privat

Enligt Kristoffer Jahns kan detta öppna upp för nya möjligheter på ALT.

– På fredagar och lördagar brukar det vara rätt mycket folk. Vissa äter och fortsätter sen att festa, vissa kommer bara för att ta några öl eller drinkar. Skulle man framöver vilja ta undan bord och låta folk dansa så är det ju bra. Men då kanske vi gör ett event av det med dj eller liknande.