När Södermalmsbon Knut Koivisto i förmiddags tog en sväng förbi Skeppsbron stötte han på något oväntat – en staty föreställande trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Jag blev förvånad. Jag trodde först att det var en sådan där levande staty, säger han.

Den föreställer trafikborgarrådet stående med en elsparkcykel. Han har en hand rest över huvudet. Vid första anblick ser det ut som att förlagan är en bild tagen av Mitt i:s egen fotograf Stefan Källstigen.

Enligt plaketten bredvid heter verket "Före sin tid" och är signerat den okände konstnären K A Ahonen. Där står också att konstverket i sin helhet är finansierat av offentliga medel.

https://www.mitti.se/nyheter/helldenstatyn-togs-ner-upphovsmannen-gav-sig-till-kanna/repukd!VnyVVf6YrZrsN4VvtlLQg/

"Ställt ut på skämt"

Knut Koivisto lade ut bilden på Facebook. "Vilket hån mot oss skattebetalare", kommenterar en person. "Självklart ett skämt", skriver en annan. Någon officiellt sanktionerad staty tror inte Knut Koivisto att det rör sig om.

– Det är nog någon som har ställt ut den på skämt. Frågan är väl snarare hur länge den får stå kvar.

https://www.mitti.se/nyheter/svenska-nyheter-bakom-statyn-av-hellden/repukh!U0Bsp57MsayONIEOqnG80Q/

Ingen kännedom

Malinda Flodman, presstalesperson vid trafikkontoret, känner inte till verket. Hon påpekar dock att man generellt inte reser statyer över levande personer.

– Jag har väldigt svårt att se att Stockholm stad ställt ut den. Det krävs tillstånd om den ska stå på gatumark, och jag har svårt att tänkta mig att det skulle ges för det här.

När Mitt i når Daniel Helldén har han precis varit och tittat på statyn.

– Jag var på väg till stan när jag fick reda på att den stod där, så jag ville se om det stämde.

Vad tyckte du?

– Ja, vad ska man säga? Det är en staty av mig, rakt upp och ner. Jag vet inte om jag ska känna mig hedrad eller bara tycka det är konstigt. Jag har lite svårt att förstå att folk har lagt sådan kraft på att göra en fullskalig staty av mig. Det känns lite märkligt.

Han understryker att den inte är finansierad av offentliga medel.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-tv-dissen-daniel-hellden-kanner-sig-hedrad/repuki!RNtl9Rz7rfJTKqSSf5bJaQ/