Danderyds gymnasium. Hög frånvaro bland elever och lärare leder till att skolan under två veckors tid går över till distansundervisning. Foto: Jannie Flodman

Danderyds gymnasium stänger – efter smittspridning

Knappt två veckor efter skolstart stänger Danderyds gymnasium och går över till fjärr- och distansundervisning. Det på grund av stor frånvaro bland elever och lärare.

  • Publicerad 11:37, 20 jan 2022

Rektor. Fredrik Nordlander. Foto: Jannie Flodman

På onsdagen började ryktet gå på sociala medier, att Danderyds gymnasium måste stänga på grund av smittspridning bland lärare och elever. Tidigt på torsdagen bekräftades det av kommunen.

Fredrik Nordlander, rektor vid Danderyds gymnasium, berättaratt det i grunden handlar om personalbrist. Många lärare är frånvarande, sjuka eller i isolering.

– Då hamnar vi i en situation där vi inte kan upprätthålla undervisning på plats. Samtidigt är det en stor andel elever som inte kan ta del av undervisningen eftersom de också är hemma, säger han till Mitt i.

Stänger i två veckor

Cirka 400 av 1250 elever är frånvarande från undervisningen under torsdagen. Redan imorgon stänger skolan, och från och med måndag går de över till fjärr- och distansundervisning.

I två veckor planerar de att hålla undervisningen på distans.

– På det stora hela tror jag det blir en kvalitetshöjning, åtminstone för de som skulle varit tvungna att vara hemma men nu kan vara med på distans, säger Fredrik Nordlander.

I övrigt menar han att beslutet har tagits emot väl.

– Ja, det har det. Inga negativa kommentarer har kommit till min kännedom än. Däremot har vi haft några föräldrar som hört av sig och sagt att vi gör ett bra jobb.

När räknar ni med att ni är på plats igen?

– Ja, vi har ingen spåkula. Nu är det två veckor först, sen får vi hålla ett öga på utvecklingen.

Skolledningen och Danderyds kommun tog beslut att stänga skola – i samråd med Smittskydd Stockholm – på grund av den höga frånvaron.

Fredrik Nordlander påpekar att man känner sig väl förberedd.

– Ja, både elever, personal och föräldrar är nog väl förberedda på det här, säger han.

En jobbig situation

Han berättar att både skolledningen, tillsammans med Skolverket, har kunnat konstatera att betygsmätningarna varit goda på Danderyds gymnasium under pandemin – det vill säga trots distansundervisningen.

– Men jag har upplevt under hösten en möjligt jobbig situation, som vi kommer vara tvungna att hantera. Det är att vissa elever har lite svårt att komma tillbaka efter att de har ställt in sig på distans.

– Det är något vi kommer jobba med framgent.