Det jublades om nyheten i veckan, när Skolverket rapporterade att Danderyds niondeklassarna i år – igen – är i topp i länet. En andel på 95,5 procent blev godkända i samtliga ämnen och 97,8 procent är behöriga till gymnasiet.

”Starka förkunskaper”

På VRS Viktor Rydbergs samskola var den siffran 100 procent. Skolchef på VRS Amanda Hurst är stolt.

– Jättestolt. Man känner verkligen att det är jätteduktiga medarbetare, skolledning och elever. Det känns verkligen att det är kvalité när det visar sig i resultat. Man blir väldigt nöjd.

Det är inte första gången VRS hamnar i toppen. Att det går så bra beror på många saker, menar Amanda Hurst.

– Ja, det finns faktorer som att våra elever kommer in med starka förkunskaper, det påverkar också förutsättningar. Det finns många variabler. Men vi har en stark kultur där vi gör allt för eleven. Ingen ska hamna mellan stolarna. Personalen gör det lilla extra, säger hon.

Rapporten från Skolverket sammanställde betyg från totalt 580 elever från Fribergaskolan, Mörbyskolan, Viktor Rydbergs Samskola (VRS) och British International School. Siffrorna är marginellt bättre i år än i fjolårets rapport.

Bildningsdirektör i Danderyds kommun, Kent Henningson, kommenterade rapporten tidigare i veckan.

– Det är fantastiskt att se hur oerhört högpresterande Danderyds elever är, år efter år. Extra intressant är att se att gymnasiebehörigheten bland pojkarna i Danderyd är så hög, säger han i ett pressmeddelande.

Tjejerna är bäst

På nationell nivå har bland annat lärarförbundet och forskare gått ut med oro kring att pojkar hamnar efter. En oro som inte verkar finnas så mycket i Danderyd. Här var 94,5 procent i den gruppen behöriga, jämfört med länssnittet i Stockholm på cirka 80 procent. Allra bäst i klassen var dock tjejerna i Danderyd, där 96,6 procent var godkända i samtliga ämnen.