Ett av många vårtecken i Sigtuna kommun är den traditionella vårrundan i Odensala med omnejd. Konst- och hantverksrundan har sedan 2001 varit ett årligt inslag med undantag från pandemiåret. Det betyder att detta blir den 22:a vårrundan som under åren har utökats med fler utställare.

– Vi var nio stycken för två år sedan, förra året var vi tolv och nu är vi 15. Det är en ny generation som kommer vilket är väldigt roligt och blir lite levande landsbygd av det hela, säger Tord Olsson, ordförande för Odensala konst och hantverksförening som arrangerar vårrundan.

Under vårrundan i Odensala visas bland annat konst och klassiska hantverkstekniker och föremålen finns till försäljning på femton olika platser. Besökaren får möjlighet att själv träffa konstnärerna och konsthantverkarna och på flera ställen prova på att skapa själv.

Tord Olsson i Herresta lada där flera utställare tar plats.

Tord Olsson i Herresta lada där flera utställare tar plats.

Jens Kassnert

Vårrundan har historiskt lockat många besökare från hela länet som tagit sig runt till utställarna. En av de viktigaste orsakerna till att Tord Olsson är drivande i vårrundan är att få visa upp saker som finns utanför de stora centrumen.

– Jag vill slå ett slag för att upptäcka landsbygden, det är som ett Österlen i miniatyr här i Odensala. Många är väldigt proffsiga och andra är mer amatörer men det är lite av det som är charmen med det hela också, säger han.

Tord driver Herresta lada där flera utställare tar plats under helgen. En bit därifrån ligger inredningsbutiken Lina på landet, där står Lina Antelin och plockar upp färgburkar. Hon ser fram emot vårrundan som blir hennes andra.

– Jag hade många som kom förra året och det var så roligt. Det bästa med att ha butik på landsbygden är mötena med kunderna, det blir personliga på ett annat sätt än att ha butik i ett centrum, säger Lina Antelin.

Lina målar möbler och renoverar möbler i verkstadsdelen. Hon ordnar även målerikurser för den som vill lära sig hantverket.

– Jag gillar att göra om stora vitrinskåp mest. De får gärna sticka ut och synas i ett rum. Sedan är det bra att ta hand om gamla möbler istället för att köpa nytt, säger hon.

Lina Antelin driver butiken Lina på landet i Odensala.

Lina Antelin driver butiken Lina på landet i Odensala.

Jens Kassnert

På andra sidan av Odensala hittar man Läder och järn. Det är Johan Nyman som skapar smycken, ljusstakar och och lite annat smått och gott av olika material.

– Jag gör egentligen många saker. Så som bikupor och tälghästar och ljusstakar i trä. Sedan gör jag de här smyckena av järn, de är väldigt populära, säger Johan Nyman.

Förra året besökte några hundra Johans butik och han hoppas att det kommer många i år också.

– Jag har lite fika här och det är trevligt att sitta ner och prata med besökarna, säger han.

Vårrundan äger rum den 29 och 30 april 11 till 16 båda dagarna.

Johan Nyman gör smycken och andra saker av olika material.

Johan Nyman gör smycken och andra saker av olika material.

Jens Kassnert