Bred och välutnyttjad. En riktig paradgata, med sina torn, mitt i Stockholm city.

Det är också en gata vars underliggande tunnelkonstruktion är i behov av förstärkning. Ett arbete som redan borde varit gjort, eftersom konstruktionen är i så dåligt skick.

Inför genomförandebeslutet i kommunfullmäktige den 29 november skrev trafiknämnden i sin framställan att den största risken med projektet är en försenad byggstart, vilket beror på "konstruktionens bristande bärighet vilket kan leda till en akut avstängning av ovanliggande körfält eller i värsta fall att konstruktionen havererar i väntan på åtgärd."

Förstärkningsarbetet var planerat att börja under 2022, men har försenats under processens gång. Nu är starten klubbad till första kvartalet 2023.

Ikonisk gata

I och med förstärkningsarbetet kommer staden samtidigt passa på att renovera även Kungsgatans södra sida ovan mark.

Det har gått över hundra år sedan den ikoniska stockholmsgatan invigdes, 1911. Kungstornen blev färdiga först tio år senare men blev då Europas högsta skyrkrapor med sina 60 meter.

Gatan har fått verka som samlande kraft under många viktiga tillfällen. Bland annat när freden 1945 firades här. En scen som också fick inleda hela den populära TV-serien Vår tid är nu, i premiäravsnittet från 2017.

Bredare trottoarer

Med en så lång historia kommer slitage. Det är tunneln som sträcker sig från Norrlandsgatan till Sveavägen som behöver förstärkas för att inte rasa ihop, något som Mitt i rapporterat om tidigare.

Projektet planeras kosta 300 miljoner och vara färdigprojekterat under 2021, så att en upphandling kan göras under 2022. Under första kvartalet 2023 är byggstarten planerad och byggnationen beräknas pågå i etapper fram till sommaren 2025.

Minskade körfält

När renoveringen står färdig under sommaren 2025 kommer Kungsgatan ha bredare trottoar på sin södra sida. För att kunna bredda trottoaren kommer man ta yta från körfälten, men framkomligheten ska, enligt staden, inte påverkas.

Under byggets gång kommer framkomligheten däremot påverkas. I två och ett halvt år kommer Kungsgatan i etapper vara uppgrävd.