Josefine och Evelina träffades under inspelningarna av Sveriges Mästerkock 2024, på slutkvalet i Gävle.

– Jag kände att vi var ganska lika. Vi skrattar mycket, och grät mycket i programmet, haha. Och så bor ju Josefine i Solna, det är enkelt att ses, säger Evelina.

Mitt i hälsar på i hennes funkiskök i Ör där en sen lunch tillreds. Nudlar, räkor, rädisa och gröna blad blir en färgklick mot gråvädret utanför fönstret.

De har just lanserat podden Efter rätten.

– Vi beskriver den som en podd om mat i allmänhet och Sveriges Mästerkock i synnerhet, säger Evelina.

Bakom kulisserna

Sedan första programmet av "Mästerkocken" sändes i TV 4 2011 har tablån och sociala medier kokat över av mat i olika format. Det är matlagningsklipp, matinfluencers för alla smaker, poddar, recept...

Man kan undra: Tröttnar vi aldrig?

– Nej, säger de i mun på varandra.

– Folk kommer alltid vara hungriga och ställa sig frågan vad de ska äta till middag, säger Josefine.

– Fler och fler upptäcker att det är kul att laga mat. Det kommer nya trender hela tiden, så mat blir aldrig "gammalt", menar Evelina.

Josefine Freij kom tvåa i förra årets upplaga av Sveriges Mästerkock. Poddkollegan och"mästerkocksnörden" Evelina Collin Reuterfors åkte ut i slutkvalet.

Josefine Freij kom tvåa i förra årets upplaga av Sveriges Mästerkock. Poddkollegan och"mästerkocksnörden" Evelina Collin Reuterfors åkte ut i slutkvalet.

Stefan Källstigen

Idén med podden är att fördjupa sig i tävlingarna, avslöja vad som sker i kulisserna, bjuda in deltagare som åker ut och även ventilera egna erfarenheter som inte synts i tv-rutan.

Båda beskriver sin medverkan som psykiskt pressande, en "bubbla".

– Där och då känns det som att det är det det enda som spelar roll i livet. Det är så galet mycket känslor, säger Evelina.

Tufft efteråt

Och sen, när kamerorna slocknar. Vad händer då? Inte med säkerhet någonting.

Många söker till programmet med en dröm och tror att mycket ska komma gratis, säger de. Men bara för att man lyckats i Mästerkocken betyder inte det att man är välkommen in i ett krogkök, konstaterar de, och ska man "slå" i sociala medier krävs hårt jobb.

Josefine sa upp sig från sitt jobb för att medverka och tog sig hela vägen till final.

Hon berättar att hon under året gjort samarbeten, jobbat med events, festivaler. Och ofta frågat sig själv vad hon sysslar med egentligen.

– Man fastnar i en Instagrambubbla och står hemma i köket och fotar och filmar. Visst, det är en superkick när folk hör av sig och har lagat ens recept. Men när man lagar mat för att visa upp den, inte för att äta den, tappar man till slut kreativiteten och lusten. Det blir ganska ensamt.

Tror på fortsättning

Mästerkocken är inne på säsong 15. En säsong 16 är redan aviserad, formatet lär överleva, tror de.

Det är ett av Sveriges populäraste tv-program av flera skäl, tror Evelina.

– Jag tänker att många är som min mamma, hon hatar att laga mat men älskar mat-tv. Folk gillar tävlingar, och att fascineras när någon är riktigt duktig. Ja, men på samma sätt som jag kollar på sport – jag kan inte spela fotboll men tycker det är jättecoolt när Zlatan cyklar in ett mål.

Långköraren Sveriges Mästerkock är inne på sitt fjortonde år. Josefine och Evelina har poddkontrakt även för nästa säsong. "Jag tror många ser programmet som jag kollar på sport – jag kan inte spela fotboll men tycker det är jättecoolt när Zlatan cyklar in ett mål, säger Evelina.

Långköraren Sveriges Mästerkock är inne på sitt fjortonde år. Josefine och Evelina har poddkontrakt även för nästa säsong. "Jag tror många ser programmet som jag kollar på sport – jag kan inte spela fotboll men tycker det är jättecoolt när Zlatan cyklar in ett mål, säger Evelina.

Stefan Källstigen