Spelbar i sommar. Tibblevallens gräs är inte helt grönt då det blivit fel med dräneringen. Nu ska planen snart vara spelbar igen, menar kommunen. Foto: Stefan Källstigen

Då kan Tibblevallen bli klar – igen

Förra året renoverades Tibblevallen, men nu är den avstängd igen på grund av fel i renoveringen. Ny öppning väntas inom några veckor.

  • Publicerad 09:23, 22 jun 2021

Det blir en stor kedjeeffekt då vi måste flytta runt våra över 100 träningsgrupper så alla får nya tider och planer att träna på.

Förra året stängdes Tibblevallen för en totalrenovering. Fler löparbanor och en bredare fotbollsplan kom på plats. Men nu har vallen varit stängd igen efter att fler fel uppmärksammats.

Täby IS Friidrott har därmed inte kunnat använda sig av Tibblevallen som de brukar på två säsonger.

– Det är en lång lista med fel som fortfarande inte är åtgärdade, säger Lasse Lind som är klubbchef för Täby IS Friidrott.

Några av de fel som uppmärksammats är att gräsplanen inte håller rätt kvalité, då dränering inte har fungerat som den ska. Vilket syns, då gräset på vissa ställen helt försvunnit. Men det har även blivit skador på löparbanorna och felsatta markeringar.

– Det är synd, om man ska uttrycka det milt, vi har inte kunnat använda oss av gräsytan på hela våren.

Marko Rönnholmen, klubbchef för Täby FK menar att det bidragit till mycket extraplanering.

– Det blir en stor kedjeeffekt då vi måste flytta runt våra över 100 träningsgrupper så alla får nya tider och planer att träna på. I praktiken innebär det ett mycket stort pusslande där våra barn, ungdomar och vuxna drabbas, säger han.

Klart i sommar

Nu håller entreprenaden som gjort de tidigare renoveringarna på att fixa felen och allt ska enligt Täby kommun vara klart inom ett par veckor.

– Det är en fin satsning som gjorts, men det är tråkigt att tidsplanen inte hålls. Det är oerhört beklagligt att det blev så här. Men det blir ingen merkostnad för kommunen, det är garantiåtaganden som bekostas av entreprenaden, säger Jenny Holmberg, resultatenhetschef på Sport och förening i Täby kommun.

”Inte lyssnat på oss föreningar”

Lasse Lind från Täby IS menar att föreningarna inte fått vara delaktiga under projektets gång.

– Det som vi är mest irriterade över är att man inte lyssnat på oss föreningar. Hade vi och fotbollsföreningarna fått vara med som sakkunniga så hade vi kunnat undvika den situationen som vi hamnat i, det hoppas jag att kommunen tar lärdom av inför framtiden, säger han.

Jenny Holmberg säger att de haft en styrgrupp med föreningarna för att diskutera renoveringarna och säger att det är tråkigt att de inte känt sig inkluderade.

– Vi jobbar alltid med en kontinuerlig dialog med föreningarna i kommunen, så det är tråkigt att höra att de inte är nöjda, säger hon.

Avstängd. Tibblevallen har under våren varit avstängd igen då flera fel uppmärksammats, vilket har ställt till det för föreningarna. Foto: Stefan Källstigen