Det är inne i den lilla röda stugan bredvid Wenngarns slott som First Distillery Sigtuna har tillverkat gin sedan hösten 2020. Och delägaren Charlie Edlund välkomnar förslaget om tillåten gårdsförsäljning.
– Det är många som är intresserade av det småskaliga och av kvalitetsprodukter. Vi ser fram emot att få visa runt besökare och att de sen kan köpa det som de smakat, säger han.
Kan börja sälja sprit i sommar
Den 7 januari stod det klart att EU-komissionen låter den svenska regeringen gå vidare med att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Om regeringen får sin vilja i genom kan gårdsförsäljning tillåtas redan från och med den 1 juni i år.
– Vi har inte börjat med någon planering men vi ser positivt på det och vi är glada. Det kommer att förändra vår besöksnäring. Så vi hoppas att det blir verklighet, säger Charlie Enlund.
Från och med den 1 juni kan gårdsförsäljning bli tillåtet i Sverige. Vid First Distillery Sigtuna gläds man åt nyheten.
Stefan Källstigen
Destilleri redan på 1800-talet
Det är inte första gången som det bränns sprit i just det här röda huset. Redan under 1800-talet användes stugan som destilleri. Då fick tjänstefolket på slottet delar av sin lön utbetalda i supar.
Under 1900-talet verkade området i stället, lite paradoxalt, som en institution för att hjälpa människor som kämpade med alkoholism.
Och i dag är det återigen gintillverkning i det lilla huset.
– Vi tycker det är speciellt att den lilla röda stugan återigen används som bränneri och att vi för ett kulturarv vidare med vår tillverkning av ekologisk kvalitetsgin, säger Charlie Edlund.
Destilleriet använder småskaliga och traditionella metoder.
Mikael Andersson
Fasta öppettider
Förutom tillverkning så erbjuder destilleriet ginprovningar och säljer sprit till lokala hotell och restauranger i Sigtuna. Deras produkter finns sedan våren 2021 även i Systembolagets beställningssortiment.
I dagsläget har First Distillery Sigtuna inga fasta öppettider utan har bara öppet vissa helger som de annonserar om på sociala medier.
– Om gårdsförsäljning blir verklighet kommer vi att kunna ha fasta öppettider, förmodligen både på helger och vardagar.
"Besökare får vänta"
Destilleriet använder småskaliga och traditionella metoder. Besökare får lära sig mer om hur man destillerar gin och dofta och smaka på olika kryddor som används.
– Vi har även utskänkningstillstånd så besökare kan få provsmaka vår gin med olika sorters tonic. Men besökare får vänta till 1 juni med att få köpa med sig en flaska, säger Charlie Edlund.