Etapp ett av bygget i Kristineberg har påbörjats. Området där det nu sprängs och schktas var innan det avverkades i skogen poppis för friluftsaktiviteter som terrängcykling och hundpromenader. Nu omgärdas byggområdet byggstaket och som skär av tidigare stråk och stigar. Till exempel vid den gamla socutstugan i skogen.

Den omfattande avverkningen av skogen har varit en het potatis i Vallentuna och kommunen gjort det till ett tydligt mål att bevara naturen. Lagom tills etapp ett är färdig, ska man kunna strosa i skogen igen.

– Just nu är det avspärrat runt hela området medan de bygger allmänplatsen. Sen ska exploatörerna bygga ut kvartersmarken och då kommer avspärrningarna vara mindre under en längre tid, säger Caroline Hammar, projektledare för etapp ett.

I ett mejl till Mitt i skriver hon att stängslen runt området kommer tas ned succesivt under året, i takt med att bygget rör sig framåt. I juni kommer en ny lekplats vara tillgänglig i den östra delen av området. Avspärrningarna runt själva bostadskvarteren kommer vara kvar tills allt är färdigt.

Först markarbete – sen skogspromenad

Etapp ett ligger i den nordöstra delen av det framtida Kristeneberg. Planen är att etappen ska vara färdig under 2026.

– Vi ligger i fas och exploatörerna kommer tillträda området under året. De har fram till sommaren att tillträda enligt de avtal vi har sedan tidigare, säger Caroline Hammar.

Naturen ska vara med i alla steg

För att bevara skogskaraktären i området berättar Caroline Hammar att stora grönområden har sparats i detaljplanen. Dessutom vill kommunen göra natur som tidigare varit svåråtkomlig lättare att röra sig i. Bland annat ska man restaurera Gävsjön.

– Vi har en jättestor bit naturmark i Kristineberg som kommer bevaras, cirka tjugo hektar. Sen jobbar också exploatörerna med kompensationsåtgärder, även på kvartersmarken. Det betyder att de flesta byggnaderna kommer ha grönt tak till exempel, säger hon.

Nu läggs grunden till de första husen i Kristineberg

Efter månader av sprängningar har det som ska bli Kristineberg mest varit en grushög. Men nu är 126 lägenheter på gång.

De första spadtagen har gått i marken och bygget i Kristineberg har börjat. Nu är grunden för tre nya hus i betong klara, och husen ska rymma 126 hyreslägenheter. Även om projektet bara är i sin vagga beräknas husen vara färdiga redan någon gång 2025. Det berättar Eric Engdahl som är affärsutvecklare på NRE Sweden.

– Trots väder och annat ligger allt enligt plan. Det har varit en hård vinter och vissa vinterkostnader har tillkommit. Med det sagt tycker jag att våra entreprenörer jobbar på bra och håller takten, säger han.

Än så länge är det bara grunden som ligger i Kristineberg. Men det går fort framåt.

Än så länge är det bara grunden som ligger i Kristineberg. Men det går fort framåt.

Pressbild

Björn Stafbom är Samhällsbyggnadschef i Vallentuna kommun. Även om fler hus och markarbete ska bli klart innan någon kommer kunna flytta in, är han glad över att arbetet rullar på.

– Det är bra att vi kommer igång i Kristineberg. Det är ju en stor satsning i Vallentuna och en stadsdel som kommer bli bra så småningom, men det är en bit kvar. Det kommer ta ett tag innan folk kan flytta in, säger han.

Vallentunas kommuns samhällsbyggnadschef Björn Stafbom.

Vallentunas kommuns samhällsbyggnadschef Björn Stafbom.

Mikael Andersson

Dyrt att bygga

Under pandemin gick materialkostnaderna upp rejält till följd av råvarubrist. Idag är byggmaterial inte lika mycket av en bristvara, men höga priser i byggbraschen består. Enligt SCB:s statistik från januari 2024 har byggentreprenörernas kostnad stigit med 1,9 procent under det senaste året. Men eventuella merkostnader står NRE för, inte kommunen.

– Materialtillgången är inte ett stort problem. Däremot har entreprenaden gått upp ganska rejält. Men nu sker det en liten minskning och vi hoppas att det håller i sig, säger Eric Engdahl.

Har kostnaderna gått upp?

– Det har de eftersom projektet kalkylerades på en annan nivå. Jag kan inte ge en exakt siffra, men lönsamhetsmässigt går vår affär ihop och det är väldigt kul att kunna starta ett projekt i dessa tider.

Det är ju en stor satsning i Vallentuna.

Stadsdelen Kristineberg

Den nya stadsdelen kommer ligga i det gamla skogsområdet från Krögstalund till Bällsta och ska rymma cirka 1 800 bostäder i varierande storlek.

Kommunens vision är att tillgängliggöra och möjliggöra friluftslivet. Det innebär att man kommer bevara mycket av naturen i området.

Totalt kommer bygget genomföras i fem etapper och ta tio till femton år. I dagsläget är arbetet i den första etappen påbörjad.

Vallentuna kommun

De tre huskropparna ska byggas med fokus på hållbarhet. Materialet ska kräva låg energiförbrukning och samtliga fönster samt väggar ska vara välisolerade.

De tre huskropparna ska byggas med fokus på hållbarhet. Materialet ska kräva låg energiförbrukning och samtliga fönster samt väggar ska vara välisolerade.

Pressbild

De första husen i Kristineberg har börjat byggas

Tre huskroppar ✔ Då är de klara ✔ Höga byggkostnader