Den tredje pandemivågen har visat sig vara mycket långvarig, konstaterade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid en pressbriefing om pandemiläget på fredagen.

– Sjukvårdsbehovet är fortfarande mycket högt med 415 patienter som är inlagda. Kurvan är på väg neråt men det går väldigt trögt, sade han.

Många på iva

Ännu mer allvarlig är situationen i intensivvården, där antalet patienter legat kring 90 i flera veckor.

– Kurvan borde ha vänt neråt, framför allt eftersom de äldsta nu är vaccinerade och vi vet att hög ålder är en riskfaktor för att bli allvarligt sjuk.

https://www.mitti.se/nyheter/antalet-smittade-pa-stockholms-aldreboenden-0/repuef!N@SSc2GNs9ilrqSuVvNA/

Tufft inför sommaren

Orolig är han också inför sommaren, eftersom personalen behöver semester.

– Det ser tufft ut. Om inte antalet smittade minskar, så minskar inte sjukvårdsbehovet, sade han.

Flygande start

Vaccinsamordnare Magnus Thyberg konstaterar att det blev en flygande start för vaccination i fas 4, när 55+ släpptes på.

– Bokningen började klockan 11.15 och klockan 20 hade 78 000 personer varit inne och bokat, några fick sitt vaccin redan samma eftermiddag.

Andra dos räknas in

Nu förbereder man sig för nästa grupp, men han kunde inte säga om åldersintervallen blir fortsatt fem år i taget, eller om det blir tio år.

– Det är tillgången på vaccin som avgör. Vi måste också ta i beräkning de som ska ha sin andra dos, och lägger nu upp lager av Astra Zenecas vaccin för dem som ska ha sin andra dos av det vaccinet.

De som själva ska boka sin andra dos kommer att kunna göra det via appen Alltid öppet, men tekniken är inte på plats ännu.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-preppar-stockholm-for-en-kultursommar-utomhus/repued!gKQakQ7n9sftD@GVxPxNGw/