Coronaviruset. Smittspridningen ser ut att vara på väg uppåt igen i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Coronarapport: Ökad smittspridning igen i Upplands Väsby

De senaste veckorna har smittspridningen ökat kraftigt i stora delar av Europa och sedermera även i Sverige, men i Upplands Väsby låg den still – tills nu.

  • Publicerad 18:00, 2 dec 2021

Vi står nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall med covid-19, det är fortfarande så att vaccination är prioriterat.

Efter sex veckor i rad med under 40 nya konstaterade fall ökade antalet smittade till 45 i vecka 47, enligt FHM:s statistik.

Ännu är smittspridningen i Upplands Väsby på en låg nivå jämfört med då den var som störst – i slutet av december i fjol och i början av april i år – men tendensen är att den ökar.

Läget är likadant i Sverige i stort. Ingen stor smittspridning ännu, men den är på uppgång och Folkhälsomyndigheten ser på det med viss oro.

– Vi står nu i ett läge där vi ser ett ökande antal fall med covid-19, det är fortfarande så att vaccination är prioriterat. Vi har också ett visst ökat vårdbehov som vi behöver hålla ögonen på, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM under torsdagens pressträff.

Åtgärder kan införas

FHM har föreslagit olika möjliga åtgärder mot smittspridningen för regeringen.

– Det finns en risk att vi behöver sätta in dem snart, säger Britta Björkholm.

Det handlar om åtgärder både riktade till verksamheter men också individer. Åtgärderna är även kopplade till vaccinationstakten, som enligt FHM är avgörande för smittspridningen.

Vaccinationerna hade nästan avstannat för ett par veckor sedan, i Upplands Väsby liksom i övriga Sverige, men nu ökar antalet vaccinerade snabbare igen då gruppen 12–15-åringar har börjat få dos 1 och dos 2.

I Upplands Väsby har 31 658 personer fått första dosen, vilket är 78,3 procent av alla invånare över 12 år. 28 962 Väsbybor – 71,7 procent av invånarna – har även fått den andra dosen.

Fler med covid-19 på IVA

Den ökade smittspridningen har börjat synas när det gäller inlagda på IVA, om än bara lite än så länge. 286 personer med covid-19 vårdas nu på sjukhus och ytterligare 43 vårdas på intensivvårdsavdelningarna runt om i landet.

– Den här pandemin är inte över, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på Socialstyrelsen, som också var med på torsdagens pressträff.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 i Upplands Väsby under veckorna 43–47:

Vecka 47: 45

46: 21

45: 25

44: 25

43: 27

Totalt har 5 305 Väsbybor konstaterats smittade av covid-19 sedan pandemins start.

Statistiken bygger på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre