I slutet av november kom beskedet att Skolinspektionen beslutat att stänga den muslimskt profilerade Cordobaskolan i Akalla redan efter jullovet.

Beslutet hade tagits efter att Säpo varnat om att barn på skolan riskerade att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar.

Det hela innebar att ungefär 500 elever snabbt skulle behöva byta skola.

Stänger för gott

ALM Educiation AB, som driver Cordobaskolan, överklagade i slutet av december beslutet till förvaltningsrätten.

"Vi anser att Skolinspektionen inte kunnat bevisa att huvudmannen är olämplig, ej heller har Skolinspektionen kunnat bevisa att eleverna verkligen utsätts för radikalisering eller står under inflytande av våldsbejakande islamism", skrev vd Ulla Parkkinen bland annat.

Men i dagarna meddelade ledningen att de kommer lägga ner verksamheten för gott den 8 januari – oavsett rättens beslut.

– Jag ser ingen större möjlighet att driva Cordobaskolan framåt i tiden, även om vi skulle få rätt i förvaltningsrätten, säger Ulla Parkkinen till P4.

Cordobaskolan lägger ner verksamheten i Akalla för gott.

Cordobaskolan lägger ner verksamheten i Akalla för gott.

Stefan Källstigen

Nekades – tänkte om

En tid efter Skolinspektionens beslut gick Fryshuset ut med att man ansökt om att få starta en ny skola med nytt huvudmannaskap i de gamla lokalerna, och på så vis möjliggöra för elever att gå kvar i samma byggnad och med samma klasskompisar, men med ny ledning.

Ansökan nekades dock, då Skolinspektionen inte tyckte det fanns tillräckliga skäl att hantera ärendet skyndsamt och att det inte heller var förenligt med elevernas bästa att göra så, eftersom skolan skulle stängas på grund av så pass allvarliga brister.

Men Fryshuset tänkte om, och har nu beslutat att i stället utöka sin befintliga F-9-verksamhet på Fryshuset Grundskola Järva i Husby.

På så sätt kommer man fortfarande kunna erbjuda de barn från Cordobaskolan som vill att fortsätta sin skolgång hos dem, redan efter jullovet.

För att rent praktiskt kunna rymma de nya eleverna kommer Fryshusets befintliga elever i årskurs F-6 i Husby att gå i skolan i Akalla, i Cordobas gamla lokaler.

Johan Oljeqvist. Fryshusets vd.

Johan Oljeqvist. Fryshusets vd.

Niklas Ehlén

Har letat nytt

Fryshuset har ändå länge letat efter mer ändamålsenliga lokaler för sin F-6 verksamhet, berättar Johan Oljeqvist, vd, i ett pressmeddelande.

– Det här är ett bra tillfälle för oss att flytta till andra lokaler. Vi har en god dialog med såväl vårdnadshavarna i vår skola i Husby som vårdnadshavarna till barnen som går i Cordoba. Vi har även informerat Skolinspektionen, Stockholms stad och andra berörda myndigheter, säger han.

Ingen från Cordobaskolans ledning eller ägarkrets kommer att följa med till Fryshuset. De lärartjänster som är vakanta kommer att vara öppna att söka för vem som helst.

– Vi kommer naturligtvis att säkerställa att vi har medarbetare som undervisar utifrån demokratiska värderingar och Fryshusets värdegrund, säger Johan Oljeqvist.