Skolinspektionen drog in tillståndet för Cordoba International School i Akalla – efter att Säpo bedömt att barn på skolan riskerade att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar.

Beskedet kom i slutet av november, och innebar att skolan skulle behöva stänga redan efter jullovet. Det hela drabbar drygt 500 elever, som måste byta skola.

Ville ta över

Några dagar efter beskedet meddelade Fryshuset, som redan driver en skola i Husby, att de ville ansöka om att ta över huvudmannaskapet för skolan.

Det skulle innebära att Fryshuset skulle bedriva verksamhet i Cordobaskolans gamla lokaler, och att de elever som ville gå kvar med sina klasskamrater skulle få göra det.

Fryshuset har ansökt om detta hos Skolinspektionen, där förhoppningen var att ärendet skulle hanteras skyndsamt.

– Jag fick ont i magen av att så många elever skulle förlora sin skola mitt under ett läsår. Det blir inget övertagande av den gamla skolan på så vis, det blir en helt ny ledning och allt sådant, men vi vill möjliggöra för de elever som vill att gå kvar i lokalerna med samma klasskamrater, sa Yazmine Nour Sherifay, Fryshusets etableringschef till Mitt i.

Nekas

Men nu kommer beskedet att Fryshuset nekas ansökan om att över huvudmannaskapet.

Enligt Skolinspektionen finns det inte tillräckliga skäl för att behandla ärendet skyndsamt. En ansökan om att starta en ny skolverksamhet ska i regel inkomma före den 31 januari året innan en utbildning ska starta, vilket innebär att Fryshuset borde ansökt om huvudmannaskapet innan den 31 januari 2023, skriver man i beslutet.

I det här fallet tycker man inte att en så kallad förenklad handläggning är lämplig, eftersom Corodobaskolans tillstånd dragits in på grund av så pass allvarliga risker i verksamheten för de elever som går på skolenheten.

Skolinspektionen bedömer därför att "det inte skulle vara förenligt med barnets bästa för här berörda barn och elever" att Fryshuset bara tar över verksamheten rakt av, utan en ordentlig prövning av ansökan.

Man hänvisar i stället till att elevernas hemkommuner ansvarar för att skolpliktiga barn får den utbildning de har rätt till.

Alla elever från Cordoba International School kommer från och med den 8 januari 2024 att garanteras plats på en kommunal skola nära hemmet.