Comeback för taxitomtarna i jul

Tomten kommer med släde och in i våra hem via skorstenen? Nej, inte i Stockholm, här tar tomten en bulle till jobbet.

  • Publicerad 14:38, 23 nov 2021

De stockholmare som inte har en släkting som kan pipa ut och köpa tidningen mitt i julstöket, eller har en entusiastisk granne som kan klä ut sig till Santa Claus har sedan 2004 alltid kunnat ringa in en taxitomte.

Förra året fick taxitomten dock sitta kvar i karantän på Nordpolen, på grund av covidläget. Men julen 2021 är han tillbaka och den som vill boka in tjänsten kan göra det redan nu.

Första tomten ringdes in av mamma

Traditionen startade 2004 när en förälder kontaktade Taxi Stockholms växel. Hon ville överraska sina barn på julafton och en chaufför ställde upp. Sedan dess har de som önskar en taxitomte till jul blivit fler och fler.

Henrik Boström som är sälj- och marknadschef på Taxi Stockholm och är glad för att de återigen kan bidra till julstämningen i Stockholm.

– Jag tror att julen kommer att handla om att få träffa våra nära, rå om varandra och tillsammans uppleva den där speciella stämningen. Därför är det så roligt att Taxi Stockholms tomtar äntligen kan få bidra till tindrande ögon och julmagi igen, säger Henrik Boström.

Den moderna tomten, som bland annat åker taxi, är fryntlig och givmild. Men han som kommer på julen har inte alltid varit så snäll.

En argsint bock

På 1700- och 1800-talet gick utklädda människor i procession genom byarna i juletid. Med i tåget fanns en figur utklädd till getabock, en vanlig symbol för djävulen. Han bräkte och skrek samtidigt som någon i sällskapet klappade/knackade hårt på dörrarna. När det öppnade kastades en träbit eller en trädocka in. Troligen kommer ordet ”julklapp” från denna sed.

Snällare tomte

Under senaste delen av 1800-talet blev julklappen en gåva. Då var julbocken borta. I stället dök den glada jultomten upp med lånade drag från flera håll. Dels från den svenskagårdstomten, dels från Father Christmas eller Santa Claus som blev populär i USA på 1800-talet, och har sitt ursprung i det givmilda, katolska helgonet St Nicolaus.

Till skillnad från den nordiska tomten visar sig Santa Claus inte; han levererar sina gåvor genom skorsten. Båda kommer dock med renar – om de inte kör taxi förstås.

Tomten kommer - men han har ett pris

Bokningen öppnar vid midnatt, natten mot 23 november.

Tomtebeställningar görs på hemsidan www.taxistockholm.se/sv/tomte.

Det går att få en taxitomte från 16 december fram till nyår

Priserna varierar mellan 785 och 950 kronor beroende på tid.

Visa merVisa mindre