Skyfall: Så här såg det ut på 276:an i höjd med Solberga norr om Åkersberga: Felix Wolf paddlar på gångvägen. Foto: Christopher Wolf

Christophers paddelbild blev viral

Skyfall i ett par dagar, med överfulla vägar, källare och avlopp som bräddade. Då tog Christoper Wolfs son Felix en paddeltur, inspirerad av en tidigare båttur på 1980-talet.

  • Publicerad 11:10, 7 jun 2021

– Förra gången det var översvämning, jag tror det var 1984, var det några som var ute och paddlade. De tog en bild och jag tyckte det var kul att göra om det, berättar Åkersberagbon Christopher Wolf.

Christophers son Felix, 14 år, tog gummibåten till gångvägen vid 276:an och Christopher tog bilden som spred sig som en löpeld i olika medier.

– Jag vadade efter och tog bilden. Man fick gå försiktigt, berättar han.

Det var på onsdagen.

Men regnet var inte bara kul. Vattnet stoppade både bil- och busstrafik, så att bland annat buss 622 fick köra en annan väg och tidvis stoppades. Det kraftiga regnet orsakade också bräddningar så att vatten från Roslagsvattens pumpstationer läckte ut i Sätterfjärden. Dessutom drabbades hussägare av översvämningar.

Christopher Wolf berättar att han dessutom hittat inte mindre än trettio nummerplåtar som lossnat från bilar som kört på den vattenfyllda vägen där han bor, på 276:an nära Solberga.

– Jag kör dem till polisen, säger han.

Hur klarade sig ditt hus?

–Det gick bra. Jag bor högt upp.

Regskyltar. En hel del bilar tappade sina nummerplåtar när de plöjde genom vattnet. Foto: Christopher Wolf

Torsdagens översvämning var ännu värre än onsdagens – då tog Christopher ut kanadensaren och tog en gemensam paddeltur med sonen.

– På fredagen började vattnet sjunka. Men hade det varit lika illa då hade vi tagit ut vår paddle board, säger han.

Enligt en rapport från länsstyrelsen var det vanligt att dikena längs väg 276 och väg 1009 i Österåker översvämmades fram till slutet av 1980-talet. Det inträffade ungefär en gång per decennium. Att det blivit ovanligare sedan dess beror på att dåvarande Vägverket installerade nya trummor och började rensa dikena 1989.

Båttur. På torsdagen tog Christopher och sonen Felix en tur med kanadensaren. Foto: Christopher Wolf