Närmre 300 kilo blandat lego och minst 300 fordon från 1950-talet och framåt. Det är några ingredienser i det som från den 17 februari ställs ut på Vallentuna kulturhus under namnet "Guldkorn från en leksakssamling".

Mannen bakom utställningen är Christoffer Andersson och bakgrunden är ett intresse sedan barnsben och lite extra uppmuntran från en ur personalen på hans stödboende.

– Vi pratade lite grand om vad jag har för planer med min samling. En ur personalen knäckte idén och tog kontakt med kulturhuset, säger Christoffer Andersson.

Inspirerad av morfar

Delar av utställningen är lite nyare. Annat har mer historia i sig, inte minst privat.

– Vissa bilar kommer från min morfar. Det är tack vare honom som jag har började samla på leksaksbilar, säger han.

Bilar och lego är bärande delar i utställningen och han hoppas att ett speciellt bygge ska få plats.

– Jag har planer på att få ihop en Baracuda, ett piratskepp från -89. När man nämner det för legonördar vet de precis vad man pratar om. Lego började med lite pirattema i slutet av 1980-talet och det här var ett av de första stora skeppen som de gjorde. Det är lite kul om den kommer med på utställningen för det har börjat komma tillbaka lite lego med pirattema, säger han.

Christoffer Andersson kommer själv medverka på vernissagen.

– Då kan man ställa lite frågor om man undrar något eller har frågor om min samling, säger han.

Han tror att leksakerna kan locka en bred publik.

– Man kan väl säga att det är kultur för gammal som ung. För vissa blir det barndomsminnen och för vissa blir det lite information som många inte tänker på. Exempelvis legogubben, den har inte alltid sett ut som den gör. Jag kommer ha med legogubbar som var lite misslyckade legoserier med lite udda gubbar, säger Christoffer Andersson.

Avkoppling

Det som började som ett intresse från barnsben har följt honom genom livet. I dag är det även något han känner att han har god hjälp av i tillvaron.

– Det är min terapi lite grand. Ett sätt att varva ner. Jag har en väldigt aktiv hjärna, men med legot kan jag fokusera, säger han.

Mia Ståhl Broborg, utställnings- och kulturproducent i kommunen, har varit i med i förarbetet.

– Jag har tittat på utställningen och tagit fram olika kriterier för vad som ska vara med. Det blir lite kronologiskt från olika decennier, säger hon.

Exakt vad som visas har hon dock inte styrt.

– Jag har sagt vad jag tycker ska vara med utifrån kriterierna, men det är Christoffer som har valt, säger hon.

Utställningen pågår till den 19 mars.