Tyresö bostäder har beslutat att höja hyrorna på alla sina parkeringsplatser med minst 23 procent. Prishöjningen gäller både för de med markplats och garage.

– Det är en marknadsanpassning vi gör efter att vi har tittat på vad de andra bostadsbolagen i kommunen tar för sina parkeringsplatser. Vi har generellt legat ganska lågt tidigare, med justeringen hamnar vi på en nivå som känns mer normal, säger Kent Lundén, vd för Tyresö bostäder.

Enligt det kommunala bostadsbolaget höjs parkeringshyran årligen den 1 januari för att nivån ska följa konsumentprisindex. Det brukar röra sig om en höjning på minst 2 procent.

I år höjs hyran för den vanliga markplatsen i stället med över 60 procent. Och för en markplats med laddstolpe blir priset det dubbla.

– Vanligtvis följer höjningen inflationen. Nu blev det en rejäl höjning, men vår senaste höjning skedde 2017, säger Kent Lundén.

"Väldigt dålig timing"

Rickard från Trollbäcken är en av de som hyr en vanlig p-ruta utanför sin lägenhet och som nu drabbas av chockhöjningen, från 275 till 450 kronor i månaden.

– Jag känner bara nej, inte en sak till som ska drabba dem som redan har det svårt som det är i dag när priserna stiger på allt annat. För mig personligen kommer det inte bli lika tufft och jag kommer kunna ha kvar min plats.

Han tror att anledningen till parkeringshöjningen kan vara att Tybo tar igen efter att inte ha fått igenom den föreslagna hyreshöjningen för 2023 på 9,5 procent.

– Jag kan hålla med om att de har legat lågt i pris och även fått den uppfattningen när jag pratat med andra som hyr parkering i kommunen. Känslan är väl mer att det är väldigt dålig timing att justera priserna just nu. Har de inte höjt sen 2017 kan de väl vänta lite till. Eller inte höja med allt på en gång.

För de med markplats börjar den nya hyran att gälla från och med den 1 juni 2023, från den 1 januari 2024 för de med garageplats. Vid nyuthyrning gäller hyrorna redan från och med den 1 mars 2023.

Höjning av avgiften för parkeringsplatser förhandlas inte med Hyresgästföreningen.