Under tisdagen lämnade Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun samarbetet i kommunledningen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Nyheten slog ned som en bomb i kommunen.

Anledningen är att partierna anser att kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) har visat bristande ledarskap och att han vid flera tillfällen utsatt partiföreträdare och kommunala tjänstepersoner för kränkande behandling. Detta genom, som de beskriver det i ett pressmeddelande, raljanta kommentarer, härskartekniker och rena personangrepp.

"Byt ut KSO"

Partierna har nu uppmanat Moderaterna att byta ut kommunstyrelsens ordförande för att rädda samarbetet i den partikoalition som i dag styr kommunen.

Tillsammans skriver de bägge partiernas (L och C) ordföranden:

”Vi har sträckt ut en hand till de andra partierna och önskat lösa detta på ett ansvarsfullt sätt men har dessvärre inte fått gehör för detta. Eftersom ingen förändring sker har samarbetet nått vägs ände. Av detta skäl tvingas vi, av omsorg för våra partiföreträdares hälsa, att lämna samarbetet.”

Pernilla Bergqvist är gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun.

Pernilla Bergqvist är gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun.

Marie-Therese Karlberg

Skolkonflikt i grunden

Men enligt Moderaterna i Sigtuna fortsätter Olov Holst att leda kommunen och partiet känner inte igen sig i beskrivningen av kommunstyrelsens ordförande.

– Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar rörande situationen i kommunens skolor, där en kraftigt eskalerande otrygghet inte har lyfts eller hanterats av barn- och ungdomsnämndens ordförande (Pernilla Bergqvist (L), reds anm.), säger Mattias Askerson som är ordförande för Moderaterna i Sigtuna.

Gill Brodin är gruppledare för Centerpartiet i Sigtuna kommun.

Gill Brodin är gruppledare för Centerpartiet i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun

M, KD och SfS fortsätter leda

Båda parterna i konflikten hävdar dock att de velat fortsätta samarbeta. Men ingen ser det idag som möjligt.

Askerson meddelar att partiet tycker att det är beklagligt att L och C väljer att lämna omgående och inte försöker lösa konflikten.

– Vi hade gärna sett ett fortsatt samarbete men vi är inte beredda att blunda för det akuta tillståndet i flera av kommunens skolor, säger Mattias Askersson

L och C understryker att de gärna vill fortsätta det politiska arbetet i kommunen med samarbetet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna som de har ingått i sedan valet 2018. Men detta endast om Olov Holst kliver åt sidan.

Moderaternas ambition är nu att fortsatt leda ihop med med KD och SfS.

Mitt i Sigtuna har sökt Olov Holst samt gruppledarna för L och C.