Personalen på Gustavsbergs konsthall fick ingen förhandsinformation om vad som skulle komma. De fick veta samtidigt som alla andra – när majoritetens budget för 2021 blev offentlig – att deras arbetsplats riskerar att stängas ned helt.

– Det kom som en chock för oss, säger Evelina Hedin, chef för Gustavsbergs konsthall.

"Det är för jävligt"

Verksamheten har byggts upp under lång tid, enligt Evelina Hedin, och det handlar inte bara om utställningar utan även samarbeten med skolor och förskolor, workshops och lovverksamhet.

– Allt det här riskerar att försvinna om kommunen släpper det till en privat aktör, eller väljer att lägga ned konsthallen, säger hon.   

Tidningen berättade förra veckan att de styrande politikerna i Värmdö har bestämt sig för att låta konsthallen drivas av en privat aktör, alternativt lägga ned den. Hallen dras runt av 2,45 tjänster, med en driftskostnad på cirka tre miljoner kronor per år.

– Det är egentligen enormt lite med tanke på att vi håller öppet sex dagar i veckan, året runt, säger Evelina Hedin.

Alexandra Nilasdotter, ordförande i konstnärsföreningen G-studion, som består av 98 yrkesverksamma konstnärer med arbetsateljéer i hamnen, är upprörd.

– Jag har svårt att sätta ord på det. Det är för jävligt, att de inte kan förstå värdet. Det är den enda konsthallen i Sverige för samtida konsthantverk, säger hon och tillägger att det är fel att ställa kultur mot välfärd.

– Dessutom handlar det om en skitsumma som kommunen i så fall sparar, säger hon.

Upprop bland landets konstnärer

Värmdös kommunalråd Deshira Flankör, (M), säger att samarbetet som konsthallen har med skolor och förskolor är ”ytterst begränsad”.

– Jag är övertygad om att vi kan tillgodose en likartad verksamhet på annat sätt. Konsthallen är inte en del av kommunens kärnverksamhet och ska därför inte bekostas av välfärdspengar.

G-studion samarbetar på olika sätt med Gustavsbergs konsthall, genom att presentera sin konst och delta i workshops och aktiviteter, som nyligen i Stockholm craft week. Konsthallen tillhör kärnan i Gustavsbergs hamn och är en viktig del av bruksortens historia, menar Alexandra, precis som konstnärsateljéerna, porslinsfabriken och museet.  

– Det är sådant som lockar folk till Värmdö och gör att många vill flytta hit.

I ett upprop till Värmdö kommun kräver ett 30-tal tunga namn inom konstvärlden i Sverige att konsthallen bevaras.

https://www.mitti.se/nyheter/forslag-privatisera-eller-lagg-ned-konsthallen/reptjt!LWLlngIczpdsVLLIfaZagQ/