I anmälan till Justitieombudsmannen beskriver kvinnan hur hon kallats till samtal med en chef då det kommit till dennes kännedom att hon har ”extrema åsikter”.

Det handlade om kvinnans kritiska synpunkter på våld som utövats av IS, och enligt chefen kunde det på grund av dessa bli svårt att handlägga vissa klienter från annan etnicitet eller religion.

Kvinnan invände att hon absolut inte har några problem med att ta emot vissa klienter och att hon inte blandar in privata åsikter i sina samtal med klienter.

Dessutom, förklarade kvinnan, har hon på sin Facebook-sida mest delat svenska nyhetsartiklar från exempelvis SVT och Aftonbladet även om hon även har delat artiklar där det framgår att hon sympatiserar med offer som har dött och att hon är emot IS-våldet.

Kollar personalens sociala medier

Två chefer ska även tillsammans ha gjort ett ”experiment” där de undersökt om kvinnans FB-delningar var offentliga.

Efter samtalet kände kvinnan att hennes integritet hade blivit ifrågasatt och i vintras tog hon upp händelsen med en av de två cheferna.

Chefen ska då ha förklarat att det inte är ovanligt att man kollar personalens sociala medier.

Kvinnan invände att hon inte är med i någon förening eller är politisk aktiv utan bara har delat artiklar och uppvisat sunda och demokratiska värderingar.

Chefen vidhöll att en statstjänsteman ska vara neutral, och att det är okej att tycka vad man vill men inte offentligt.

Även ett avståndstagande från nazismen är problematiskt, ska chefen ha förklarat, då ”vi måste ta hänsyn till våra nazistiska klienter”.

Kände sig diskriminerad

Kvinnans morbror har mördats av IS och nu kände hon sig diskriminerad då hon visste att annan personal med svenskt ursprung delat samma artiklar – utan att bli inkallade på chefssamtal.

Att vara kritisk till ett krig med ”bomber, kidnappningar och sexslaveri är inte att förminska kriminalvårdens värdegrund”, skriver kvinnan. ”Om så vore fallet”, argumenterar hon, ”borde även deltagandet i Pride problematiseras, för vi har klienter som är homofober”.

Kvinnan menar att kriminalvården och de två cheferna har inskränkt hennes grundläggande rättighet att meddela sig och att dela sina åsikter offentligt, och hon har därför gjort en JO-anmälan.

JO har begärt in yttrande från kriminalvården. Det ska ha komma in till JO senast den 5 maj.