Trots bristen på publik håller tjejerna inte tillbaka när de ropar sina ramsor. Med svarta och guldiga pompoms i händerna flyger de över mattan. Sommarvärmen ligger som ett täcke över hallen och de springer ut mellan övningarna för att få frisk luft.

Den 28 juni åkte cheerleadinglaget Comets, som har sitt kansli i Västertorpshallen, ner till Italien. De ska vara med i EM i Verona.

– Det är första gången Sverige skickar ett lag i minior level 3-klassen så det är väldigt stort, säger Tilde Brandt, en av lagets tre tränare.

Comets blev uttagna vid förra årets riksmästerskap och är ett av två lag som representerar Sverige i sin klass. Laget består av 19 tjejer som är mellan 13 och 14 år gamla, bosatta i Hägersten och Älvsjö.

– Vi satt i vårt omklädningsrum när tränarna sa att vi måste prata. När de berättade att vi ska till Italien blev alla jätteglada. Vissa började till och med gråta, säger 13-åriga Olivia Klevmarken.

Brutna nyckelben och knogar

Laget har tränat inför EM sedan i augusti och när Mitt i kommer under en förmiddagsträning i Västertorpshallen är det bara en vecka kvar. Det betyder att tjejerna tränar varenda dag.

– Det har varit lite jobbigt att ha så många träningar på rad. Det tar ganska mycket på kroppen och blir tungt, säger Olivia Klevmarken.

Bianca Emene, som även hon är tränare, berättar att laget just nu har två skadade personer.

– Just har vi en med ett brutet nyckelben och en med brutna knogar, säger hon och fortsätter.

– Det är en väldigt svår sport vilket jag tror att många inte förstår. De kämpar varje dag och tränar otroligt mycket.

Programmet är en blandning av volter, pyramider, akrobatik och dans.

– Vi har fått en jättefin koreografi. Nu handlar det bara om att vi måste göra det så bra som möjligt, säger Maj Uhlin som är positionerad i toppen och blir lyft och kastad.

Lagkamraten Linn Öster, som är i basen och ser till att Maj Uhlin står stadigt, instämmer.

– Det största problemet har varit att alla är stressade. Jag tror att allt kommer gå bra om alla tar det lugnt, säger hon.

"Känns overkligt"

Bianca Emene beskriver koreografin som fartfylld. Både hon och Tilde Brandt har själva kört cheerleading i många år.

– För fyra år sedan lade jag skorna på hyllan och fortsatte som tränare, säger Tilde Brandt.

De är bara 18 och 19 år gamla, vilket gör dem yngre än många tränare.

– Att få ta sitt eget lag till EM var ingenting jag trodde att jag skulle få göra, säga Bianca Emene.

– Det känns overkligt. Jag kommer inte tro det förens vi sitter på planet, fyller Tilde Brandt i.

Tjejerna har väntat länge och den 28 juni lyfter dem. Det är på fredagen, den 30 juni, som Comets kliver upp på mattan. Då kommer även en hel del föräldrar sitta i publiken, berättar Tilde Brandt.