Enligt det preliminära valresultatet får Danderydscentern 22 procent i valet till kommunfullmäktige, och ser ut att bli den starkaste lokalgruppen för Centerpartiet bland kommunerna i Stockholms län. Näst populärast är de på Lidingö, där de får 14,6 procent enligt preliminära siffror.

Ett kvitto på hårt arbete, menar Kristin Eriksson, partiordförande i Danderydscentern.

– Det känns fantastiskt roligt och vi är verkligen glada över det. Det är ett kvitto på vårt hårda arbete här mellan valen och att vi lyckas driva våra väljares frågor. Det är vi stolta över, säger hon.

Danderydscentern är en del av Centerpartiets riksorganisation, men jobbar självständigt i vissa frågor.

Ni är alltså lite själva på ert hörn?

– Vi söker inte de allianser i Danderyds kommun som de söker på riks. Vi är ett borgerligt parti och söker inte allianser åt vänster. Vi har alltid varit det, och kommer fortsätta vara det.

Sedan 2014 har Danderydscentern suttit i opposition mot M, KD och L. Förra valet, i samband med att Moderaterna i Danderyd gjorde ett historiskt dåligt val, gick de från 18 till 23 procent.

Backar något 2022

I år backar Danderydscentern med 1,4 procentenheter. Inte helt oväntat, menar Kristin Eriksson.

– Det var en aning väntat med tanke på att vi nog trodde att inte så många danderydsbor ville ha Magdalena Andersson som statsminister. Därför blev det en effekt av Annie Lööfs ställningstagande. Det spiller alltid lite över på kommunvalet.

Under tisdagen var 20 av 21 distrikt i Danderyd är räknade – motsvarande ungefär 95 procent av rösterna, enligt Valmyndighetens siffror.

Kristin Eriksson kommenterar det är ett preliminärt valresultat.

– Vi har ju inte sett ett definitivt färdigräknat resultat ännu, men vi har en indikation i alla fall. Vi är glada över alla som gett sin röst till oss, säger hon till Mitt i.

Vad gör ni nu i veckan?

– Först och främst måste vi städa upp efter valet. Det är mycket praktiskt just nu. När valresultatet är färdigräknat så kommer vi inom partiet göra en analys av slutresultatet.

https://www.mitti.se/nyheter/stor-valframgang-for-moderaterna-i-danderyd/repvif!pcmsXs8Ka6f7LFxO4QItxg/