Cecilia Ek , ordförande i föreningen Stockholms makalösa föräldrar där ensamstående föräldrar stöttar varandra på olika sätt och umgås. Foto: Stefan Källstigen

Cecilia blev en makalös förälder

Det kan vara tufft att vara förälder. För ensamstående kan utmaningarna vara ännu fler. Cecilia Ek från Vällingby leder föreningen där ensamstående föräldrar i Stockholm stöttar varandra.

  • Publicerad 12:02, 20 maj 2021

För 15 år sedan mötte Vällingbybon Cecilia Ek, då 46 år, den nya tillvaron som ensamstående förälder. Hennes barn var 5 och 10 år gamla. Sorgen över ett sprucket förhållande blandades med nya utmaningar.

Hon hade hört talas om föreningen Stockholms makalösa föräldrar och blev medlem. Men det dröjde ett par år innan hon verkligen dök upp på träffarna.

– Jag anmälde mig till flera träffar och evenemang. Men jag stod hemma i hallen och grät. Jag kom inte längre, säger hon.

Det var då. Sedan flera år har Cecilia Ek som till vardags är fritidspedagog i Hässelby ett finger med i det mesta. Både som ordförande för Stockholmsavdelningen och som träffledare vid vissa evenemang. I slutet av maj väntar exempelvis firande av mors dag i Ursviksskogen som Cecilia Ek leder.

– Det blir en vandring på fem kilometer tillsammans som vi varvar med lunchpaus och fika.

Sommarlägret i Roslagen förra året. Kanotpaddling tillhör glädjeämnena på menyn. Foto: Privat

Några punkter ur evenemangskalendern

15 maj: Motion och lek i Nackareservatet.
16 maj: Träff på  Björklunds Hage 4H-gård i Bromma och Parkleken Forsängen i Farsta.
18 maj: Digital Författarträff med Lisa Mannberg som skrivit "Lek istället för bråk"
30 maj: Firande av mors dag i Ursviksskogen.
6 juni: Nationaldagsfirande utomhus.
12 juni: Vandring i Ursvik.
17-20 juni: Sommarläger med barn 0-8 år i Roslagen.
25 juli-28 juli: Sommarläger med barn 9-18 år i Roslagen.


Att vara medlem kostar 200 kronor per år. De flesta aktiviteter är gratis. Lägren är subventionerade. Stockholms makalösa föräldrar vänder sig till föräldrar i hela Stockholmsområdet. Mer info på deras hemsida.

Visa merVisa mindre

Ökad oro under pandemin

Föreningen Stockholms makalösa föräldrar bildades 1995 av ensamstående föräldrar som såg behovet av att träffa andra i liknande situation. Att stötta varandra är ett av föreningens syften.

– Som ensamstående mamma eller pappa är du ensam om alla beslut. Har du bråkat mycket med din partner kan det förstås bli enklare. Men det är fortfarande ensamt.

Pandemin har lett till ökad oro bland medlemmarna. Det visade riksförbundet Sveriges makalösa föräldrar årliga enkät i höstas.

– Utsattheten har ökat. Många är oroliga för sina jobb, och du kanske går på ett vikariat. Det har blivit mer tid hemma och kanske mindre pengar. Tonåringar blir ju inte mindre jobbiga av att vara hemma hela tiden.

"I regel gladare"

Samtalsgrupper, föreläsningar och studiecirklar finns bland aktiviteterna föreningen ordnar. Då har de också har barnvakt.

– På samtalsgrupperna berättar du om hur du har det hemma. Därefter får du välja om du vill ha feedback från de andra deltagarna. Reflektionerna från andra kan handla om stöd, tips och deras erfarenheter kring samma sak. När du går från ett sådant möte känner du dig i regel gladare.

Glädje och gemenskap är nämligen också ett av föreningens syften. Förutom ovan nämnda mors dags-firande, arrangeras bland annat träffar på 4H-gårdar, parkleksturnéer, cirkelträning, sommarläger och vissa lördagskvällar matlagningsträffar.

– Vi har det trevligt. Alla familjer blir ju inte hembjudna till andra, säger Cecilia.

En del av deltagarna blir vänner även utanför föreningen, liksom deras barn.

– Folk kan vara bussiga mot varandra så att man turas om att till exempel handla mat när den andre håller koll på barnen. Det kan också vara lättare att gå helt in i keramik, afrikansk dans eller vad du nu vill göra om du inte behöver ha uppsikt över dina barn hela tiden.

Välkomnar män

Fars dag är också något de firar. Men andelen män på bara cirka 10 procent skryter de inte med.

– Vi ser väldigt gärna fler män. Vi planerar nu för ett utskott för bara pappor där de kan träffas och göra saker tillsammans. Pappanätverket skulle ingå i det större gemensamma nätverket.

Nya medlemmar och nya idéer är välkomna.

– Vi vill göra och arrangera saker som medlemmarna vill ha, säger Cecilia Ek.