Camilla Tengvall är konstnär som bor och har ateljé i Bromma. Foto: Stefan Källstigen

Camillas insekter tar över innerstan

På Camilla Tengvalls Instagram-konto "lovebugart" kryllar det av insekter. Nu ställer den flitiga Brommakonstnären ut sina kärleksfulla kryp i Gamla stan.

  • Publicerad 16:32, 17 dec 2021

"Ända sedan jag var liten har jag hållit på med att måla och rita. Jag fick alltid göra familjens julkort och så. Men mitt sovrum hade ljus heltäckningsmatta, så det gick inte att kladda utan det var tuschpenna som gällde.

Jag är naturvetare från skolan, har alltid pillat med blad och växter och kan svampar. Och när någon sade att fästing är en insekt var jag bestämd och svarade 'nej, det är ett spindeldjur av något slag'. Det kommer jag ihåg, så jag har ju haft ett sådant intresse."

Camilla Tengvall, konstnär. Foto: Stefan Källstigen

Somliga av Camillas varelser är större än andra. Foto: Stefan Källstigen

"2005 var det trendigt med fjärilar och min svägerska ville ha en på brudklänningen. Då sade jag att jag kanske kan hitta på något sätt. Jag köpte ståltråd och klämmor, och så hade jag något trasigt sötvattenshalsband och pärlor. Sedan fortsatte jag och gjorde olika insekter och döpte dem till love bugs. Det var säkert 50 damer på bröllopet, och alla fick en unik.

Jag älskar att jobba och älskar att göra. Därför måste jag hålla på. Jag kommer aldrig att vara någon som gör ett konstverk var tredje månad.

Samtidigt har jag också drabbats av den där klimatångesten. Jag skulle kunna gå och köpa hur mycket duk, oljefärg och akrylfärg som helst. Men jag vill experimentera och hitta något annat. Vissa av mina verk består bara av tidningspapper."

Ett av de verk som Camilla Tengvall har skapat med tidningspapper. Foto: Stefan Källstigen

"I två år har jag haft den här ateljén. En man i 91-årsåldern kom in till mig och sade att det var jätteintressant och att jag borde ha kurser på ålderdomshemmet. Och en man från Turkiet kommer in ibland och övar svenska. En dag hade han varit på loppis och hittat en påse med lite plick och plock, blå knappar bland annat, som han tyckte att jag kunde ha och göra med.

I Gamla stan ställer jag ut stora love bugs, små love bugs och tavlor av papier-maché. När jag gör tavlorna är jag som en 'bug' som fäster och bygger på. Jag är som en spindel!"

Camilla Tengvall plåtad inne i sin ateljé. Foto: Stefan Källstigen

Camilla Tengvall, här med insektsinspirerat visir. Foto: Stefan Källstigen

Camilla Tengvall

Ålder: 57

Bor: I Ålsten. Har även hunnit med några år på Ekerö, tolv år i Traneberg och sex år i London.

Är: Konstnär med ateljé på Rörläggarvägen. Har haft utställningar i bland annat Alvik, Nockeby och Norra Ängby.

Aktuell: Med utställning på galleri Svea i Gamla stan, den 18–29 december. Det är första gången hennes "love bugs" tar sig över Tranebergsbron.

Visa merVisa mindre