Krogjätten Svenska brasserier öppnar allt fler barer på Södermalm. Först slog Riche Fenix upp portarna, kort därefter tog de över The Hills och en intilliggande lokal som ska bli en restaurang vid namn Tobak. I höstas återöppnade de Gondolen.

Nu läggs Café Klotet till listan. Det är en restaurang och bar som hamnar bredvid Gondolen i Katarinahuset.

– Vår vision är att skapa en restaurang präglad av såväl lekfullhet som trygghet, med en enklare meny, vilket skapar en intressant kontrast och kompletterar Gondolens klassiska elegans, säger Matilda Jackson, vice vd för Svenska brasserier, i en kommentar.

Namnet är hämtat från Café Klotet, ett ölkafé som mellan 1877 och 1931 låg på Klotgränd 3. Det stängde när Slussen revs inför 1930-talets ombyggnad.

Bild från Café Klotet, tagen någon gång mellan 1907 och 1912.

Bild från Café Klotet, tagen någon gång mellan 1907 och 1912.

Okänd

Öppnar nästa år

Köksmästare blir Louise Phalén från vinbaren Grus Grus vid Odenplan. Driftchef och sommelier blir Doris Charapkina från Schmaltz Bar & Delicatessen.

– Det känns jättekul att vi snart öppnar ytterligare en restaurang på Södermalm. Louise och Doris är nyckelpersoner i vår nya satsning och deras kreativitet har resulterat i många spännande idéer som vi tar med oss.

Interiören är ritad av inredningsarkitekterna Ellen Nyqvist och Louise Tungården som också ligger bakom inredningen på Riche Fenix.

Café Klotet öppnar i början av 2024.