För tio år sedan la Stockholms stad ner en utredning om att muddra en del av Fagersjöviken och anlägga ett nytt strandbad.
Sedan dess har växterna i den grunda viken fått frodas mer eller mindre fritt.
Staden beslutade visserligen om ett åtgärdsprogram för Magelungen 2020. Men där ligger fokus på vattnets ekologiska och kemiska status, inte på den pågående igenväxten och dess följder för friluftslivet.
– Åtgärderna i programmet inkluderar inte rekreation, bekräftar Hillevi Virgin, projektledare på miljöförvaltningen.
Ett välmående träsk
För den som ser på Fagersjöviken med ekologiska glasögon är växtligheten inget problem. Viken är en relativt välmående del av Magelungen. Vattenväxterna bildar en bra barnkammare för fiskar och fosforhalten är naturligt lägre än i sjöns djupare delar.
Men att en så stor del av sjön börjar likna ett träsk är samtidigt ett misslyckande, anser Centerpartiet.
– Rekreation som bad, fiske, paddling och segling är naturliga verksamheter kring en sjö. I Fagersjöviken är möjligheten liten så som det har växt igen, säger Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden.
Magelungen fotograferad från Fagersjöviken bort mot Militärbron och höghusen i Farsta strand.
Mattais Kamgren
Kräver ansvar från kommunstyrelsen
I en motion till kommunfullmäktige kräver Centerpartiet att Fagersjöviken ”restaureras”, och efterlyser en plan för hur rekreationen i viken kan utvecklas.
– Att bara slå vass i strandkanten är ingen långsiktig lösning. Det behövs åtgärder för att öka tillströmningen av vatten till viken, säger Mikael Peterson.
Oppositionspartiet hävdar också att ansvarsfördelningen mellan stadens förvaltningar är otydlig vad gäller skötsel av sjöar.
– Bristen på samordning ser vi som det stora problemet. Vi vill att kommunstyrelsen tar ett större samordningsansvar. Miljö och rekreation ska inte behöva stå emot varann.
Prognosen: Blir grundare
Enligt Hillevi Virgin är möjligheterna att öka vattendjupet i Fagersjöviken små.
– Den blir grundare och grundare, det är en naturlig process.
I dagsläget ser hon bara en åtgärd som skulle öka möjligheten till rekreation: att klippa vattenväxter i delar av viken.
Men det var det där med ansvaret. Vem som i så fall ska göra det är ett stort frågetecken.
– Det är en fråga som diskuterats i många år. Tidigare var det Stockholm vatten och avfall. Just nu finns det inget utpekat ansvar, säger Hillevi Virgin.
Farsta stadsdelsförvaltning, som ansvarar för stränderna, hänvisar till exploateringskontoret vad gäller sjöbotten. Men de uppges inte ha några planer på att ta bort något sjögräs.
Förening: ”Fruktansvärt”
Det är inte bara Centerpartiet som upprörs av detta.
– Det är fruktansvärt att ingen vill ta kostnaden för detta. Ju längre vi väntar desto svårare blir det, säger Christer Oja, ordförande i föreningen Magelungens vänner.
Mitt i frågar kommunstyrelsens ordförande Karin Wanngård (S) om kravet på ett tydligare samordnande ansvar – men svaret får vi vänta på.
”Frågan ska beredas av ansvariga förvaltningar, sedan kommer motionen besvaras”, skriver hennes pressansvarige Fredrik Ståhl.