Det finns ett glapp när det kommer till evenemangsarenor i Stockholm, anser Centerpartiet. På ena sidan finns Eriksdalshallen med 1 600 platser, sedan finns Globen med 16 000.

När Hovet med sina 8 000 platser rivs nästa år kommer behovet dessutom bli ännu större, skriver man i en motion till kommunfullmäktige. Därför vill man att staden tar upp gamla planer på att bygga en sådan – i Kista.

– När vi var i majoritet tog vi initiativ till en utredning som resulterade i att man utnämnde Kista som en bra plats. Men sedan har nya majoriteten helt lagt det på is, vilket vi tycker är väldigt beklagligt eftersom behovet är så stort, säger Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden.

Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden på parkeringen där partiet tänker att arenan skulle kunna byggas.

Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden på parkeringen där partiet tänker att arenan skulle kunna byggas.

Anna Falk

Mycket talar för Kista

Tillsammans med gruppledare Jonas Naddebo (C) besökte Mikael Peterson Kista för ett tag sedan, för att titta på en lämplig plats för arenan i närheten av Kistamässan.

– Dels finns utrymmet i Kista, dels är det lätt att ta sig dit från många kommuner i närheten. Området har många ungdomar och boende generellt, men också tusentals företag. Inte långt därifrån finns handel, affärsliv. Det är lätt med transport, och om man tänker på stora evenemang finns Arlanda i närheten. Det är mycket som talar för platsen, säger han.

Vad skulle arenan kunna rymma för slags arrangemang?

– Framför allt är det viktigt med en arena som kan stå värd för olika idrottsevenemang, så att stadens elitidrott har chans att växa och bedriva kommersiell verksamhet kopplad till idrotten. Det skulle kunna vara alltifrån större idrottsevenemang; SM-finaler, turneringar, matcher, träningar för elitlag, men självklart också kulturevenemang som konserter och liknande, Mikael Peterson.

Kan bli temporär

Byggnationen av en arena är dock både kostsam och tar lång tid, konstaterar C i motionen.

Även om en permanent arena är målet så borde staden åtminstone se över möjligheterna för en temporär arena, menar man.

– Stockholms idrottsliv förtjänar en ordentlig arena så snart som möjligt, det är ett akut problem, säger Mikael Peterson.

S "öppna för dialog"

Även styret i staden bekräftar den stora bristen på idrottsanläggningar överlag.

– Vi är angelägna om att bygga ikapp bristen. Vi är inte främmande för samarbeten med privata aktörer för att bygga anläggningar i Stockholm, men privata vinster får inte gå ut över idrottens och föreningarnas finansiering, säger Maria-Elsa Salvo (S) idrottsnämndens ordförande.

Hon anser inte att man bromsat förslaget.

 – Vi är öppna för att föra en dialog om alla typer av anläggningar och vill inte sätta käppar i hjulen för bra projekt som gynnar Stockholmarna.