Genom en uppgörelse över blockgränserna togs för fem år sedan beslutet att bygga den omdebatterade bron över Nyforsviken. Tanken är att den ska fungera som en nordlig entré till Tyresta via Alby naturreservat.

I september börjar arbetet med att bygga bron som inte rör vattnet utan fäster i klipporna.

– Vi har en vattendom från länsstyrelsen som styr vad vi får göra och när. Vi får bygga bron under höst, vinter och vår för att störa djur- och naturlivet så lite som möjligt. Alla arbeten ska vara klara maj 2022, säger Louise Bergman, biträdande chef på projektavdelningen vid samhällsbyggnadskontoret i Tyresö.

https://www.mitti.se/nyheter/bron-over-nyforsviken-drojer/reptjb!3TwVVfgFbUEW8wB0SRT0w/

Bron kommer att byggas från vattnet.

– Det är för att göra så lite ingrepp som möjligt i naturen.

Utgår från Gimmerstabadet

Något av det första som händer är att pråmar ska sjösättas och byggas ihop för att rymma till exempel byggmaterial och maskiner.

Pråmarna kommer att utgå från Gimmerstabadet.

– Alternativet var Albybadet men det nyttjas av väldigt många fler personer och det är också en kortare transportväg från Gimmerstabadet till bron.

Under arbetets start kommer det att sprängas för fästen till bron.

Kostar 17 miljoner

Kostnaden då? Den landar på 16,9 miljoner, enligt Louise Bergman.

– Då ingår planering, projektering och byggnation – alla kostnader som bron medför.

https://www.mitti.se/nyheter/tjugosex-forslag-till-bron-vid-nyforsviken-nu-kan-du-tycka-till/lmsfw!6471309/

Det var 2019 som den danska arkitektbyrån Gottlieb Paludan Architects vann arkitekttävlingen om bron med sitt förslag "Rest landskap". Sedan dess har bron ritats om och ska nu byggas något smalare än det ursprungliga förslaget.

– Det är dels en ekonomisk fråga och dels för att den ska att landa så bra som möjligt i den känsliga naturmiljön.

På sikt ska träspänger leda fram till bron från båda sidorna. Spängerna ska gå vidare till leder på Alby- och Tyrestasidan och göra det möjligt att dra om Sörmlandsleden.

– Men nu är det bara bron som ska byggas. Anslutande spänger finns det inget beslut om när det ska byggas, säger Louise Bergman.