Här planeras nya bostäder. Nu har en markanvisningstävling gått ut för området vid Sicklavallen. Det innebär att förhoppningarna om en 11-spelsplan grusas. I bakgrunden ses barn som spelar fotboll. Foto: Maria Broberg

Bygget på Sicklavallen går vidare trots protester

Alliansens förslag med bostäder vid Sicklavallen går vidare. Både oppositionen och lokala idrottsklubbar kritiserar byggplanerna eftersom det inte blir någon ny 11-spelsplan.

  • Publicerad 05:00, 19 nov 2021

I början av oktober gick Alliansen i Nacka vidare med att anordna en markanvisningstävling vid Sicklavallen i projektet som kallas Sydvästra Plania. Vinnaren ska få bygga omkring 200 bostäder. Oppositionen och idrottsklubbar vill istället ha en 11-spelsplan och ett idrottscampus på området, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Alliansen har föreslagit en alternativ plats för en 11-spelsplan i Källtorp, men det finns inget beslut på det. Oppositionen tycker att Alliansen tänker kortsiktigt.

– Nacka växer och vi behöver mer idrottsyta per capita. Det här projektet är ett gammalt vallöfte som Alliansen försöker uppfylla, säger Khashyar Farmanbar (S).

Ekonomiskt feltänk

Rent ekonomiskt ser Khashyar Farmanbar inte någon vinst med projektet.

– Man har förväntat sig att dra in 150 miljoner kronor på markförsäljningen, men samtidigt kommer marken behöva saneras, utifrån min erfarenhet gissar jag att det kostar drygt 50 miljoner. Så nettovinsten blir i bästa fall 90 miljoner kronor.

Roger Palmgren, sportchef Nacka FC, tycker att planerna är förkastliga. Det finns åtta fotbollsklubbar i Nacka.

– Nacka är underbemannat när det gäller fotbollsplaner. Vi slåss om tider hela tiden. Det blir bara värre. Förstår inte varför man inte kan bygga större så att barn kan få spela fotboll, säger han.

Han lyfter också att det blir fler lag som kan behöva träna på en och samma 11-spelsplan.

Det blir inte för alla

Ulrica Schwarz, ledamot i styrelsen för Sickla IF är inne på samma linje som Roger Palmgren, men hon tycker inte bara att det är ett problem ur fotbollsperspektiv.

– Sicklavallen är en av få publika platser som finns i Sickla. Om man behöver bil och föräldrar som skjutsar för att man inte kan idrotta i sitt område så missar vi barnen som behöver aktiviteterna som mest.