Biblioteket i Dalens centrum har varit stängt sedan i somras. Orsaken är de drygt 200 seniorlägenheter som byggs i huset och som orskar buller. Ombyggnationen har även lett till att en förskola i huset fått flytta till tillfälliga lokaler och till att Sandsborgsbadet haft begränsade öppettider. 

Från början var planen att Enskede bibliotek skulle öppna igen vid årsskiftet, men sedan kom beskedet att det öppnar igen i höst.

Men nu meddelar alltså fastighetsägaren Micasa att biblioteket väntas öppna i sina ordinarie lokaler först sommaren 2025.

– Vi är medvetna om att biblioteket är en viktig samlingspunkt för många medborgare. Tanken är att biblioteket ska vara kvar i den eventuella ersättningslokalen tills det är möjligt att flytta tillbaka till ordinarie lokal, när bygget inte längre bullrar och stör. Då biblioteket har en central punkt i byggnaden blir detta troligtvis när bygget är helt färdigställt sommaren 2025, säger Mimma Liwgren Norling, kommunikationschef på Micasa.

Barnens bokbuss i Dalen

Anna Ulfstrand är chef för Enskede bibliotek. Hon beklagar förseningen och hoppas att det går att hitta en ersättningslokal i Dalen eller i närområdet.

– Det har varit svårt för oss att få en bild av hur vi påverkas på lång sikt, eftersom nästan hela kvarteret byggs om. Vi vet att Enskede- och Dalenborna är jättebesvikna och längtar efter sitt bibliotek. En ersättningslokal måste ligga i närheten, annars är det ingen poäng, då finns det andra bibliotek på andra ställen, säger Anna Ulfstrand.

 Under våren fortsätter Enskede bibliotek med barnens bokbuss i Dalenparken på tisdagar. Det går även att lämna tillbaka böcker där, även om de lånats på andra bibliotek.

Bibblan i Dalen fortsatt stängt i vår

Enskede bibliotek måste hålla stängt även i vår. Att bibblan skulle kunnat öppna i januari är enligt fastighetsägaren ett missförstånd.

Fastigheten i Dalens allé som rymmer bibliotek, bad och förskola är delvis under ombyggnad.

Det ska byggas drygt 200 seniorbostäder, och sedan i juni har bibblan tillfälligt stängt och badet begränsade öppettider. Planen var att bibliotekets verksamhet skulle starta som vanligt igen i början av januari – men nu blir det inte så.

– Det är dystra besked, men nu ser det inte ut som att vi kan öppna förrän efter­ nästa sommar. Vi behöver hålla stängt på grund av miljö- och säkerhetsskäl. Nu får vi tänka om, säger Anna Ulfstrand, chef för biblioteken i Enskede.

Ett missförstånd

Enligt Micasa går bygget enligt­ tidsplanen. Att det skulle varit möjligt för biblioteket att öppna i befintliga lokaler i januari menar man är ett missförstånd.

– Det är förstås olyckligt eftersom folk blir besvikna. Det vi har sagt tidigare är att vi ska ha en ny avstämning efter årsskiftet, att vi då kan spika en tidsplan för nästa fas. Men vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga, säger Lena Videgren, kommunikatör på kommunala Micasa fastigheter.

Dalenbon och illustratören Magda Korotynska saknar biblioteket.

Dalenbon och illustratören Magda Korotynska saknar biblioteket.

Angie Gray

Hon säger att de tittar på möjligheten till en tillfällig ersättningslokal i fastigheten­ där bibblan skulle kunna vara.

– Det är ju ingen optimal miljö, men vi får titta på det tillsammans efter årsskiftet.

Bokbuss och förskolebesök

Sedan biblioteket stängde har biblioteket haft uppsökande verksamhet med bokbuss och besök i områdets förskolor.

– Vi har framför allt riktat oss till barn och unga. Nu när det blir förlängt så får vi fundera på om vi kan lägga till ytterligare aktiviteter. Vi glömmer inte bort Dalen-borna, säger Anna Ulfstrand och fortsätter:

– Det är ett ganska bibliotekstätt område. Vi har ju till exempel Björkhagens och Gubbängens bibliotek nära. Men jag tror att många saknar den träffpunkt som biblioteket också är.

Behövs för barnen

Att det är en mötesplats håller Kärrtorpsbon Sari Perving med om.

– Bibblan är ju så mycket mer än bara böcker. Man kan plugga där eller låna filmer och spel. Trist att de måste hålla stängt, säger hon.

Sari Perving och Elias, 7.

Sari Perving och Elias, 7.

Angie Gray

Magda Korotynska är illustratör­ och bor i Dalen. Även hon har sett fram emot att biblioteket ska öppna igen.

– Det behövs för alla som bor här, och framför allt för barnen. Det är inte alla som har tillgång till böcker hemma, säger hon.

Bibblan är ju så mycket mer än bara böcker

Tidsplanen

Förskolan i fastigheten flyttar­ till temporära lokaler­ i februari och kommer liksom bibblan att kunna återvända någon gång till hösten 2023.

Sandsborgsbadet kommer att fortsätta med begränsade öppettider från den 16 januari. Perioden 19/12-15/1 kommer badet att ha ordinarie öppettider.

Bostadsprojektet med 215 seniorlägenheter ska enligt tidsplanen vara klart i början av 2025.

Det blir en mix av ettor, tvåor och treor. 

Källa: Mitt i

Angie Gray

Bibblan i Dalen kan inte öppna i januari

Enskede bibliotek måste hålla stängt även i vår. Att bibblan skulle kunnat öppna i januari är enligt fastighetsägaren ett missförstånd.