Fastigheten i Dalens allé som rymmer bibliotek, bad och förskola är delvis under ombyggnad.

Det ska byggas drygt 200 seniorbostäder, och sedan i juni har bibblan tillfälligt stängt och badet begränsade öppettider. Planen var att bibliotekets verksamhet skulle starta som vanligt igen i början av januari – men nu blir det inte så.

– Det är dystra besked, men nu ser det inte ut som att vi kan öppna förrän efter­ nästa sommar. Vi behöver hålla stängt på grund av miljö- och säkerhetsskäl. Nu får vi tänka om, säger Anna Ulfstrand, chef för biblioteken i Enskede.

Ett missförstånd

Enligt Micasa går bygget enligt­ tidsplanen. Att det skulle varit möjligt för biblioteket att öppna i befintliga lokaler i januari menar man är ett missförstånd.

– Det är förstås olyckligt eftersom folk blir besvikna. Det vi har sagt tidigare är att vi ska ha en ny avstämning efter årsskiftet, att vi då kan spika en tidsplan för nästa fas. Men vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga, säger Lena Videgren, kommunikatör på kommunala Micasa fastigheter.

Dalenbon och illustratören Magda Korotynska saknar biblioteket.

Dalenbon och illustratören Magda Korotynska saknar biblioteket.

Angie Gray

Hon säger att de tittar på möjligheten till en tillfällig ersättningslokal i fastigheten­ där bibblan skulle kunna vara.

– Det är ju ingen optimal miljö, men vi får titta på det tillsammans efter årsskiftet.

Bokbuss och förskolebesök

Sedan biblioteket stängde har biblioteket haft uppsökande verksamhet med bokbuss och besök i områdets förskolor.

– Vi har framför allt riktat oss till barn och unga. Nu när det blir förlängt så får vi fundera på om vi kan lägga till ytterligare aktiviteter. Vi glömmer inte bort Dalen-borna, säger Anna Ulfstrand och fortsätter:

– Det är ett ganska bibliotekstätt område. Vi har ju till exempel Björkhagens och Gubbängens bibliotek nära. Men jag tror att många saknar den träffpunkt som biblioteket också är.

Behövs för barnen

Att det är en mötesplats håller Kärrtorpsbon Sari Perving med om.

– Bibblan är ju så mycket mer än bara böcker. Man kan plugga där eller låna filmer och spel. Trist att de måste hålla stängt, säger hon.

Sari Perving och Elias, 7.

Sari Perving och Elias, 7.

Angie Gray

Magda Korotynska är illustratör­ och bor i Dalen. Även hon har sett fram emot att biblioteket ska öppna igen.

– Det behövs för alla som bor här, och framför allt för barnen. Det är inte alla som har tillgång till böcker hemma, säger hon.