Riksbyggens stora lägenhetshus tornar upp sig vid den gamla Tornérparkeringen i Jakobsberg. Byggplasten vajar i vinden men i övrigt är det helt dött på bygget.

– Projektet står för tillfället stilla. Förhoppningsvis kommer en ny aktör ta över projektet inom kort, säger Linda Schenholm på advokatfirman Carler, som nu är konkursförvaltare för byggföretaget Erlandssons Bygg.

Konkursen av byggföretaget som anlitats inleddes den 23 september. Nu bolagets tillgångar avvecklas för att få in så mycket pengar som möjligt till borgenärerna.

Stått still tidigare

Det är inte första gången som bygget står helt still. Erlandssons Bygg genomgick så sent som förra året en rekonstruktion. Orsaken till konkursen är att bolaget inte kunde betala ackordslikviden – det vill säga sina skulder.

– Just detta bolag kommer att avvecklas och upphöra.

Riksbyggen säger att det har hänt tidigare att byggbolag gått i konkurs under pågående arbete men att det är mycket ovanligt. Huset ska stå färdigt 2022.

– Om det inte blir ett för långt stopp nu så kommer vi att hålla tidplanen. Vi hoppas att detta ska lösa sig så snart som möjligt och att bygget kan komma igång igen, säger Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen.

Vad återstår på huset?

 Huset byggs i etapper som befinner i olika faser, ett av trapphusen i princip är helt färdigt medan de övriga etapperna inte har kommit riktigt lika långt. Projektet har så här långt följt tidplanen.